Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Orbán és kormánya oktatási hazárdjátékba kezdett” – a CEU mellett tüntetett a Lehet Más a Jövő

“Orbán és kormánya oktatási hazárdjátékba kezdett” – a CEU mellett tüntetett a Lehet Más a Jövő

„Mélységesen nem értünk egyet azzal a gyakorlattal, hogy Orbán Viktor és kormánya a tudományos élet és az oktatás területén is olyan hazárdjátékba kezdett, amely magyar diákok százezreit vágja el a továbbtanulás lehetőségétől” – áll a Lehet Más a Jövő felhívásában, amely ma estére szolidaritási tüntetést szervezett a Közép-Európai Egyetem mellett.

A Zoom.hu 18 órától élőben közvetítette az eseményt:

Az LMP ifjúsági szervezete az esemény Facebook-oldalán úgy fogalmazott, a nemzetközileg is elismert intézmény elüldözése Magyarországról súlyos csapás lenne a hazai tudományos életre.

Fotó: Halász Nóra

A résztvevőket este hat órára a CEU főépülete (Budapest, V. ker., Nádor utca 9.) elé várták, ötezren jelezték valamilyen formában, hogy érdekli őket az esemény. A tüntetés alatt a Stop Tandíj! petíciót is aláírhatta bárki, amely a felsőoktatás magánosítása és fizetőssé tétele ellen áll ki.

Fotó: Halász Nóra

A tüntetésen felszólalt Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, Ungár Péter országgyűlési képviselő és Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke.

Fotó: Halász Nóra

Nem az első megmozdulás

A Zoom.hu is írt róla, hogy az egyetem rektora, Michael Ignatieff korábban arról tájékoztatta a hallgatókat és a közvéleményt, „minden szükséges lépést megtettek, hogy megfeleljenek a lex CEU-nak. Sajnálatos módon a magyar kormányzat elzárkózott attól, hogy egy számunkra is elfogadható megoldást kínáljon”, ezért az új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új, bécsi kampuszán fognak tanulni.

Fotó: Halász Nóra

A kormány reakciója az volt, hogy Soros. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint „a CEU bejelentése egy Soros György-féle politikai trükk.” Az ügyben megszólalt az amerikai nagykövet, október 26-án pedig a Momentum is utcára vonult a CEU mellett.