Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elveszíti közterület-jellegét a Kossuth tér és fél Budapest, szinte soha nem lehetne tüntetni

Elveszíti közterület-jellegét a Kossuth tér és fél Budapest, szinte soha nem lehetne tüntetni

Tüntetések, demonstrációk legnépszerűbb fővárosi helyszíne a törvényhozás épülete előtti Kossuth tér, ám Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata alapján jövő májustól – éppen a hónap végi európai parlamenti választás kampányhajrájától – már csak elvétve lehetne ott tüntetni. Vagy akkor sem.

Semjén ötlete alapján a Kossuth téren és országszerte más fontos helyszíneken csak akkor lehetne tüntetni, amikor azt az állami szervek jónak látják – vagyis akár sohasem.

A településképvédelmi törvényhez benyújtott friss módosítás ezt egy egyszerű lépéssel, a közterülethasználat újraszabályozásával érné el, hivatkozási alapnak használva a nemzeti és vallási ünnepeket, mondván: az új szabályozásra a rendezvények biztonsága, méltósága érdekében van szükség.

Semjén Zsolt javaslata az indoklásban egyértelművé is teszi: “A törvényjavaslat a nemzeti ünnepek, gyásznapok, emléknapok, illetve más (pl. vallási) ünnepek hagyományos állami, illetve önkormányzati helyszíneit az ünnepi esemény, valamint az arra való felkészülés időtartamára – a közterület-használat szempontjából – kiveszi a közterület fogalma alól.”

Ez a lépés nem csak a Kossuth teret, hanem a fővárosban is jelentős számú, országszerte pedig – az önkormányzatok igényétől függően – akármennyi fontos közterületet érinthet. Az állami ünnepségek fővárosi helyszíneit a törvény sorolja fel, az önkormányzati helyszínek megállapítására pedig az önkormányzatoknak adnának rendeletalkotási felhatalmazást.

Ezzel biztosítanák, hogy ezek a helyszínek a törvény erejénél fogva mentesek legyenek a közterületekre egyébként irányadó bejelentési eljárás alól,

e helyszínek a törvény által „lefoglaltak” lesznek az ünnepségek idejére.

Szó szerint így fogalmaz a fenti javaslat, mellyel elérnék, hogy az állami vagy vallási ünnepek idejére ne lehessen tüntetést bejelenteni az esemény helyszínére, vagy annak közvetlen közelébe. Így például a március 15-i reggeli zászlófelvonásra a Kossuth térre érkező miniszterelnököt vagy államfőt nem fütyülhetnék ki tüntetők még a szomszédos Alkotmány utca sarkáról sem a Kossuth téren.

Ráadásul a törvényjavaslat a kiemelt helyszínek közterület-jellegét nem csak a fontos ünnepek napjára venné el, hanem gyakorlatilag bármilyen időtartamra, hiszen a törvényjavaslat úgy fogalmaz: a különleges időszakok kiterjednek az ünnepek “felkészülési időtartamára” is, amit továűbb nem pontosítanak, tehát elvben bármennyi idő lehet a “felkészülés”.

Abból, hogy a kormányzat számára esetleg kellemetlen civil vagy ellenzéki hangoknak, tiltakozásoknak vennék mindezzel elejét, nem is titkolja a törvénymódosító javaslat, hiszen annak indoklása egyértelművé teszi: “a javaslat célja, hogy törvénnyel kizárja azt a lehetőséget, hogy a nemzeti ünnepeken és hasonlóan fontos ünnepi alkalmakkor versengés alakuljon ki a közélet szereplői, pártok és civil szervezete között az érintett közterületek „lefoglalása” során.”

A nemzeti ünnepekhez és a hasonló ünnepi alkalmakhoz méltatlan folyamatok elkerülése érdekében ezért a javaslat egyes tételesen megjelölt közterületek állami használatát mentesíti a bejelentéshez kötöttségtől, és a törvény erejénél fogva kijelöli e közterületeket a nemzeti és állami ünnepek, más megemlékezések céljára – folytatódik az indoklás. Ezt azzal a megoldással biztosítja, hogy

“az érintett időpontokban ezek a területek nem minősülnek bárki által használható közterületnek, amelyre az általános szabályok vonatkoznak.”

Ezeket a helyszíneket és időszakokat javasolja államilag “kisajátítani” Budapesten a Semjén-javaslat:

Március 15:

00:00 órától 24.00 óráig: az V. kerületi Kossuth Lajos tér, Vértanúk tere, az V. kerületi Zoltán utca (a továbbiakban: Zoltán utca), Akadémia utca, Báthory utca, Alkotmány utca, az V. kerületi Szalay utca (a továbbiakban: Szalay utca), Balassi Bálint utca, Kálvin tér, az V. kerületi Kecskeméti utca (a továbbiakban: Kecskeméti utca), Bródy Sándor utca, Múzeum körút, Múzeum utca, Pollack Mihály tér, Kossuth Lajos
utca-Múzeum körút kereszteződés (a továbbiakban: Astoria),

00:00 órától 14.00 óráig: Alkotmány utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Károly körút, Astoria, Kossuth Lajos utca, Szabad Sajtó út, Erzsébet híd,

12:00 órától 24:00 óráig: Lánchíd, Várkert rakpart, Clark Ádám tér, az I. kerület Hunyadi János út,

Augusztus 20:

00:00 órától 24.00 óráig: Kossuth Lajos tér, Vértanúk tere, Zoltán utca, Akadémia utca, Báthory utca, Alkotmány utca, Szalay utca, Balassi Bálint utca, Olimpia Park, id. Antall József rakpart, Jane Haining rakpart, Belgrád rakpart, a Margit híd és Erzsébet híd között budai és pesti felső és alsó rakpartok, Széchenyi Lánchíd, Margit híd, Erzsébet híd, Szabadság híd, Clark Ádám tér, Várkert rakpart, Gellért rakpart, Műegyetem rakpart, Bem rakpart, Szent Gellért tér,

Október 23:

október 22-én 00:00 órától október 23-án 24.00 óráig: Kossuth Lajos tér, a Bródy Sándor utca, a Múzeum utca, Pollack Mihály tér, Műegyetem rakpart, Bem tér, Vértanúk tere, Zoltán utca, Akadémia utca, Báthory utca, Alkotmány utca, Szalay utca, Balassi Bálint utca, Falk Miksa utca, Honvéd utca, Olimpia park, Andrássy út az Oktogontól a Csengery utcáig,

nemzeti gyásznappá vagy emléknappá nyilvánított napok, és az elrendelt rendkívüli nemzeti
gyásznapok:

00:00 órától 24.00 óráig: Kossuth Lajos tér,

Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja:

00:00 órától 24.00 óráig: Kossuth Lajos tér, Vértanúk tere, Zoltán utca, Akadémia utca, Báthory utca, Alkotmány utca, Szalay utca, Balassi Bálint utca, Falk Miksa utca, Honvéd utca,

Október 6-a, az Aradi Vértanúk Emléknapja:

00:00 órától 24.00 óráig: Kossuth Lajos tér, Hold utca, Báthori utca, Zoltán utca, Akadémia utca, Báthory utca, Alkotmány utca, Szalay utca, Balassi Bálint utca, Falk Miksa utca, Honvéd utca,

November 4-e, Az emlékezés napja:

00:00 órától 24.00 óráig: Kossuth Lajos tér, Vértanúk tere, az V. kerületi Szent István tér,

Advent első vasárnapja 00:00 órától január 6-án 24:00 óráig Magyarország karácsonya:

Kossuth Lajos tér,

Június 16-a, Nagy Imre és Mártírtársai Újratemetésének Emléknapja:

00:00 órától 24.00 óráig: Hősök tere.

Az ellenzék szerint elfogadhatatlan

A Demokratikus Koalíció az ötletre úgy reagált: “Orbán csak mikrofonállványoknak ad interjút, politikusi vitákban nem vesz részt, mostantól azonban a tüntetéseket is betiltaná”, ez pedig szerintük a gyülekezés jogának nyílt korlátozása, amivel a kormány alapvető emberi jogot sért.

A Jobbik “a bolsevik-típusú hatalomgyakorlás” újabb lépésének tartja a javaslatot, mondván: “A NER diktatúrája újabb szintet lép, s folyamatosan halad visszafelé az állampárti időskálán, már a ’80-as éveket is maga mögött hagyva. Mi azonban már most jelezzük, nem fog menni, nem fogjuk hagyni!”

A Magyar Liberális Párt is megütközéssel fogadta a törvényjavaslatot. Közölték: ez “szembemegy alapvető emberi jogokkal, és egyértelmű célja, hogy ellehetetlenítse az ellenzék által szervezett tüntetéseket”, ezért követelik, hogy Semjén vonja vissza az ellenzéket elhallgattatni kívánó javaslatot.

Az MSZP szerint is a tüntetések betiltása lehet a cél, mert “a hatalom retteg”. Azt ígérték, az MSZP “mindent elkövet azért, hogy visszaadja a félelemmentes, demokratikus Magyarországot, visszaadja az alapvető emberi jogokat, visszaadja a gyülekezés szabadságát a magyar embereknek”.

Boritókép: Illusztráció / Fotó: Veres Viktor