Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A CEU diákjai Orbán megállítására kérik a Néppártot

A CEU diákjai Orbán megállítására kérik a Néppártot

“Ma azt kérdezzük az Európai Néppárttól: önök szerint hol a határ?”

A Central European University (CEU) hallgatói az I stand with CEU egy videót és egy online petíciót tettek közzé, hogy így hívják fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikustársainak figyelmét az Európai Néppártban: itt az idő a cselekvésre. A budapesti székhelyű egyetemet az országból való távozásra kényszeríti a kormány azzal, hogy nem hajlandó aláírni a működéséhez szükséges államközi egyezményt – írják.

A CEU-t 2017 áprilisa óta támadja Orbán jobboldali konzervatív kormánya – folytatják. Ekkor léptette életbe a kormány a “Lex CEU”-nak is nevezett törvényt, amely előírta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált egyetem New York államban is folytasson oktatási tevékenységet. Bár a CEU minden feltételt teljesített, hogy megfeleljen a törvénynek, a magyar kormány nem hajlandó aláírni az egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy az egyetem Magyarországon maradhasson.

Max az egyetem tanulója a közleményben azt írja: “Az egyre inkább tekintélyelvű és ideológiák által vezérelt kormány lényegében arra kényszeríti a CEU-t, hogy költözzön Bécsbe, ha nem írja alá az előírt egyezményt, ami megengedné, hogy a következő tanévben hallgatókat fogadhasson. Egy liberális egyetemet egy kifejezetten ellene irányuló törvény meghozásával politikai okokból elűzni az országból súlyos támadás a tudományos és oktatási szabadság ellen, ami Európa egyik alapértéke.”

Miután az Európai Parlament egy hónapja elfogadta a Sargentini-jelentést, amely elítélte a magyar állam jogállamot fenyegető lépéseit és egy hetedik cikkely szerinti eljárás megindítását javasolta, a hallgatók most Orbán európai szövetségeseit sürgetik, hogy tegyenek konkrétabb lépéseket is. Mackenzie, a CEU hallgatója az Egyesült Államokból úgy fogalmaz: “Amikor másfél évvel ezelőtt Washingtonban találkoztam Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével, azt mondta, Orbán átlépne egy határt azzal, ha elüldözné a CEU-t az országból. Ma azt kérdezzük az Európai Néppárttól: önök szerint hol a határ?”

A hallgatók szeretnék eljuttatni az üzenetet olyan néppárti képviselőknek, mint Manfred Weber, Angela Merkel német kancellár, Sebastian Kurz osztrák kancellár vagy Alexander Stubbs, a Néppárt vezetésére pályázó képviselő, mielőtt megkezdődik a pártcsalád kongresszusa Helsinkiben november 7-én. Emlékeztetnék a politikusokat a szabadság és demokrácia európai értékei iránti elkötelezettségükre, és arra szólítják fel őket, hogy érvényesítsék ezeket az értékeket az Európai Néppárt tagjainak sorában, így Orbán kormányzó pártjában, a Fideszben is, és biztosítsák a CEU mint szabad és független oktatási intézmény túlélését Budapesten.

Egy névtelen magyar hallgató kifejti, mit jelentene az ország számára a CEU kényszerű Bécsbe költözése: “A CEU elüldözése Magyarországról csak a jéghegy csúcsa. Ha a Néppárt engedi, hogy Orbán ezt véghezvigye, azzal veszélyes precedenst teremt a szabad gondolkodás elleni támadásra és csak súlyosbítja a cenzúrát, ami a tudományos életet és az oktatást Magyarországon sújtja. A magyar kormánynak biztosítania kellene a független, hozzáférhető és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatást és tiszteletben tartania ezek szabadságát minden körülmények között.”