Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vasalt ingesek és alternatívok feledtetik a nyolcker gettóját

Vasalt ingesek és alternatívok feledtetik a nyolcker gettóját

Két cikkben és egy képgalériában mutatja be az Abcúg, hogyan próbálja a budapesti nyolcadik kerület levetkőzni a régi stigmákat. Ahol régen prostituáltak striheltek és mindennapos volt a lopás, ott mára kifinomult középosztálybeliek és fiatal értelmiségiek élnek. Néhányan élvezik a koszos, de vonzó hangulatot, mások inkább a mélygarázsba menekülnek, és csak aludni járnak haza. Józsefváros megújul, de kinek jó ez, és kik járnak vele rosszul?

A budapesti Józsefváros egyre kevésbé az a koszos gettó, ahogy még mindig sokak fejében él. Az önkormányzat évtizedek óta tudatosan dolgozik rajta, hogy a kerületet vonzóvá tegye a módosabbak számára. Több utcányi házat bontottak le, hogy a helyükre csilivili épületeket húzzanak fel, horribilis árú lakásokkal. Így jött létre a mai Corvin sétány, amely a bírálói szerint nem csak ízléstelen, de ki is szúrt az eredeti lakossággal. A projekt kitalálói viszont szociális sikerről beszélnek, mivel a régi bérlőket ugyan kijjebb, de jobb lakásokba költöztették.

Eközben a kerület közepén, a szegény sorsú Magdolna negyedben szociális városrehabilitációba kezdtek, ami éppen nem a lakosság kiszorításáról, hanem a megtartásáról szól. Szociális programokat indítottak, bevonták a lakókat a felújításokba, közösséget építettek.

A jószándékú projekt azonban elszigetelt maradt, szociálisan érzékeny szellemisége nem épült be a kerületi hivatalrendszerbe. Ehelyett a politikai vezetés a bérlőkkel szembeni szigorú fellépésben és a bérlakások eladásában látja a megoldást. Mindez a Magdolna negyedbe áramló befektetőkkel és a felkúszó árakkal együtt oda vezetett, hogy ezen a hírhedt környéken is megjelentek a vasalt inges vállalkozók és a fiatal értelmiségiek.

Józsefváros megújulása nem fekete-fehér történet. Egymásnak feszülnek benne a szegényeket büntető és segítő elképzelések: a régiek egy része jól járt az átalakulással, de sokan még a városból is kiszorultak. Kinek jó, és ki jár rosszul a nyolcadik kerület megújításával?

Két cikkben foglaltuk össze, hogyan próbál szabadulni a kerület a régi stigmáktól, egy harmadikban pedig helyi arcokat ismerhet meg a fodrásztól az afrikai bevándorlón át az egyetemistáig. (A cikkekhez kattintson a címekre!)

Lebontani mindent, mintha nem is létezett volna

_HD53725
Fotó: Hajdú D. András

Nemcsak kicsiszolni, hanem a mélyére nyúlni

_HD54114
Fotó: Hajdú D. András

Egymás mellett élnek itt a kemény csávók és a kifinomultak

_HD57790
Fotó: Hajdú D. András

A cikkekhez interjút kért az Abcúg Sára Botond polgármestertől, Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől és volt polgármestertől, Kovács Barbarától, a Kesztyűgyár Közösségi Ház vezetőjétől és Szikszai Zsolttól, a Rév8 Városfejlesztési és Rehabilitációs Zrt. megbízott vezetőjétől. Egyiküktől sem kaptak választ.

(Az Abcúg írását változtatás nélkül közöltük.)

Borítókép: Abcúg