Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több fideszes képviselő 8 éve néma – locsogók és szófukarok a Parlamentben

Több fideszes képviselő 8 éve néma – locsogók és szófukarok a Parlamentben

Továbbra is az emberügyi minisztériumi államtitkára, a KDNP-s Rétvári Bence a legaktívabb parlamenti képviselő. A tavasszal zárult 4 éves parlamenti ciklusban és az azóta eltelt fél évben is ő szólalt fel a legtöbbször és ő beszélt a leghosszabb ideig – derül ki az Országgyűlés honlapján elérhető statisztikákból.

Rétvári csak mondja és mondja

Még a tempóból sem engedett a parlamenti csúcstartó Rétvári Bence: a politikus az október 24-i összesítés szerint a sorrendben harmadik, kétharmados kormánypárti többséggel megalakult Országgyűlésben az eltelt szűk fél év alatt 146 alkalommal szólalt fel és összesen 526 percet beszélt.

Ezzel a teljesítménnyel Rétvári magasan a legaktívabb az új parlamenti képviselők között, és ő húzza fel az átlagot is, mivel a TOP10-be mindössze 3 kormánypárti politikus fért bele: a negyedik a fideszes Völner Pál, míg párttársa, Dömötör Csaba a kilencedik a listán.

A lista másik végén a parlament némái sorakoznak, azok, akik az elmúlt szűk fél évben egyáltalán nem szólaltak fel. Ők 33-an vannak, ami az összes képviselő 16 százaléka. A 33 szófukar politikus nagy része, 28 képviselő kormánypárti, de nem szólalt meg még az LMP-ből időközben kilépett Hadházy Ákos sem.

A némák közül az LMP-s Gémesi György, a párbeszédes Karácsony Gergely, és a jobbikos Janiczak Dávid pedig azért sem szólalt fel, mert ők mindannyian polgármesterek, és az összeférhetetlenség miatt gyorsan le is mondtak parlamenti mandátumokról, így már egyikük sem tagja a képviselőháznak. Más okból, de a fideszes exminiszter, Balog Zoltán sem tagja már a parlamentnek, így nincs is esélye javítani a statisztikáját.

Kubatov és Bíró 8 éve némák

Az elmúlt fél évben hallgatásba burkolózó, de aktív képviselők közt találunk olyan rekorder némákat, mint például Bíró Márk és Kubatov Gábor. Ők ráadásul nemcsak az utóbbi időben, hanem

évek óta nem adják jelét felszólalásaikkal annak, hogy aktívan részt vennének a parlamenti munkában, amiért most már bruttó havi egymilliós fizetést vesznek fel.

Bíró Márk például 2010 óta folyamatosan képviselő és még sosem beszélt a T. Házban. Az elmúlt több mint 8 évben írásban sem volt valami aktív, mivel ez idő alatt összesen 9 önálló indítványt jegyzett, 4 másikhoz pedig csak csatlakozott.

Kubatov Gábor – képviselőként alig csinál valamit, a pályán talán aktívabb MTI Fotó: Kovács Tamás

Nem sokkal jobban erőlteti meg magát képviselői tiszteletdíjáért a szintén fideszes Kubatov Gábor sem, aki egyébként civilben az FTC elnöke. Ő ráadásul 2006 óta képviselő, és leszámítva egyetlen, 2007-es, mindössze 5,5 perces felszólalását, ő már 12 éve nem beszél. Ő a 12 év alatt 17 önálló indítványt legalább írt.

Kubatov párttársa, Molnár Ágnes például csak a mostani ciklusban “némult meg”, és bár ő is 2006 óta képviselő, eddig viszonylag aktív volt, még ha tartott is közben 4 év felszólalási szünetet: 2006-2010 között még 22-szer beszélt, 2010-2014 között egyszer sem, majd 2014-2018 között 14-szer szólalt fel.

4096 percet beszélt 4 év alatt

Ha az elmúlt, 2014-2018 közötti ciklust nézzük, a legtöbbet beszélő politikus megintcsak a KDNP-s Rétvári Bence volt, aki a teljes 4 évben 1243 alkalommal emelkedett szólásra, és összesen 4096 percet beszélt, ami 68 óránál valamivel többet jelent. Hogy érzékeltessük a számokat,

a percenként 304 ezer forint jövedelmet termelő Mészáros Lőrinc 1,24 milliárd forinttal gazdagodott az idő alatt, amíg Rétvári Bence 4096 percet beszélt.

Az elmúlt ciklus TOP10-es listájára Rétvári mögé csupán egy kormánypárti politikus tudott bekerülni: csaknem 2200 percnyi felszólalásával a fideszes Tállai András. Ami szép teljesítmény, mivel Tállai – Rétvárihoz hasonlóan – nemcsak államtitkár, de a kormánypárt egyik legfáradhatatlanabb vidéket járó és mindent felavató, mindenhol beszédet mondó embere.

A fenti, az elmúlt ciklus TOP10-es listáján a 11. helyet szerezte meg az LMP-s Schiffer András 383 felszólalásával, ami összesen több mint 33 órányi, összesen 2006 perc beszédet jelent. Schiffer azonban ezt nem 4 év alatt hozta össze, hanem szűk 2,5 év alatt, hiszen 2016 őszén távozott az LMP-frakciójából és egyúttal a parlamentből is. Az azt megelőző, teljesen kitöltött 4 évben, 2010-2014 között 845 felszólalással és csaknem 65 órás időkerettel még harmadik volt a toplistán.

Farkas Flórián (Fidesz) is teljesen elnémult az utóbbi években MTI Fotó: Kovács Tamás

A 2014-2018 közötti parlamenti ciklusban egyébként 10 olyan politikus akadt, aki egyszer sem szólalt fel, ez a képviselők 5 százaléka. A már említett két fideszes “rekordnéma”, Bíró Márk és Kubatov Gábor mellett nem sokkal volt beszédesebb frakciótársuk, Farkas Flórián se, aki nemcsak az elmúlt fél évben, de a teljes előző ciklusban sem szólalt fel – utoljára a 2010-2014-es ciklusban hallatott magáról, amikor a 4 év alatt 5 alkalommal, összesen 34 percet beszélt. Vagyis az elmúlt 8 évben ötször beszélt, míg az azt megelőző 8 évben – hiszen már 2002 óta képviselő – még összesen 83 alkalommal szólalt fel.

Simonka György (Fidesz) nem túl beszédes, és még a mentelmi jogát is felfüggesztették MTI Fotó: Rosta Tibor

Hasonló a helyzet Simonka György fideszes képviselőnél is, akinek sem a mostani ciklusban, sem a 2014-2018 közötti 4 évben nem hagyta el szó a száját. Pedig egy ciklussal korábban, 2010-2014 között még 6 alkalommal szólalt fel, összesen csaknem 16 percben. Ahogy a Zoom.hu is írta, nemrég függesztették fel Simonka mentelmi jogát uniós projekteknél valószínűsíthető ipari méretű korrupciós ügyek kapcsán.

Orbánt sokszor elszólítja a harc

Miniszterelnökként lehet, hogy sokat dolgozik/harcol Orbán Viktor, ám képviselőként már jóval kevésbé szorgalmas. Parlamenti felszólalásainak száma az elmúlt szűk fél évben mindössze 34 (ezek összesen 2 órát és 7 másodpercet tettek ki), ezzel pedig a 22. a sorban. Önálló indítványt pedig eddig csak egyet jegyzett. A már lezárult, 2014-2018-as ciklusban még 308 felszólalása volt, és az idő alatt 4 önálló indítványt is benyújtott az Országgyűlés elé.

A teljesítmény harc nélkül semmit sem ér a politikában. Tehát harcolni kell!

(Orbán Viktor, 2017. szeptember, Kötcse)

Két szót mondott: igen és nem

A korábbi statisztikákat nézve, a 2010-2014 közötti 4 éves parlamenti ciklus nagy hallgatói között találjuk a fideszes Cserna Gábort, aki egyszer sem szólalt fel ez idő alatt. Mindössze egyetlen, nem érdemi, hanem technikai jellegű felszólalása volt, 1 perc 39 másodpercben, az is a képviselői eskütétele volt.

Nála is kevesebbet beszélt abban a 4 évben az MSZP-s, majd független Vitányi Iván, aki szintén egyetlen technikai felszólalásában, 38 másodpercben egy előtte szóló képviselőtársa történelmi ismereteit javította ki. Vitányi egyébként azon kevés politikus közé tartozott, aki az első szabadon választott Országgyűlésnek is a tagja volt, vagyis 1990-től 2014-ig, 24 éven át volt képviselő. Ám ez idő alatt összesen 12-szer szólalt fel.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő szelfit készít az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Még fukarabban bánt a szavakkal a fideszes Meggyes Tamás, aki – miután esztergomi polgármesterként kiesett pártja kegyeiből, és nem indították újra képviselőként – utoljára 2010-2014 között volt parlamenti képviselő, és ez idő alatt mindössze kétszer szólalt fel. Egyik alkalommal – amikor egy alkotmánymódosításról név szerint szavaztak – annyit mondott, hogy “igen”, a másik alkalommal pedig – amikor mentelmi jogának felfüggesztésekor, a szavazás előtt kérdezték, hogy hozzászólna-e – csak annyit, hogy “nem”.

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Soós Lajos