Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Módosítja a nyugdíjszabályokat a kormány

Módosítja a nyugdíjszabályokat a kormány

Szigorúbban veszik a bankszámlára való utalást, viszont egyszerűbb lesz behajtani a nyugdíjasoktól a tartozást.

Első látásra kisebb jelentőségű módosítás, de a jelek szerint nyugdíjasok tömegeit érintheti, hogy a jövőben a nyugdíjas csak olyan bankszámlára kérheti a nyugdíját, amely felett rendelkezési joga van. A törvényjavaslat indoklása szerint erre a szigorításra a visszaélések elkerülése miatt van szükség. E szerint nem elég, ha a nyugdíj egy ismerős számláján landol. A javaslat szerint ez a gyakorlatban nem jelent változást, hisz elvileg eddig is alkalmazták, de most törvényerőre emelkedik.

A bankszámláknak a tartozások behajtásánál is nagyobb szerepük lesz, ugyanis könnyebb lesz behajtani a jövőben a nyugdíjasok tartozásait – írja Az én pénzem pénzügyi blog. A tervezet szerint a tartozás jövedelemből történő levonása során gyorsabb és egyszerűbb, ha a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jár el a levonással kapcsolatban. Végrehajtási ügyekben is a szervezet keresi meg az állami adóhatóságot, amihez – a törvényjavaslat alapján – kezelheti az érintett adóazonosító jelét.

Ha a nyugdíjból nem, vagy csak hosszabb idő alatt térül meg a követelés, akkor a központi nyugdíjbiztosítási szerv kezdeményezésére a nyugdíjas keresetéből is vonható a tartozás. A kincstári számfejtési körbe tartozók esetében – olvasható a javaslatban – a Kincstárt munkáltatónak kell tekinteni. Ha mindez nem vezet eredményre, akkor jön a végrehajtó. Pontosabban már az adóhatóság. A Magyar Államkincstár adatszolgáltatási (bevallási) kötelezettséget teljesít az állami adóhatóság felé a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított járulékköteles ellátások után.