Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkolják, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésekben

Titkolják, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésekben

Tavaly 4935 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) megfertőződött beteget láttak el a magyar kórházakban. 

A jelentést egy hónappal ezelőtt síri csendben publikálták az ÁNTSZ oldalán. Az azonban továbbra sem derült ki, hogy a betegek közül pontosan mennyien élték túl a rettegett kórházi fertőzéseket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet tovább folytatja a harcot, hogy a részletes, mindenki számára érthető adatok nyilvánosságra kerüljenek – írja a Blikk.

Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem könnyen találja meg a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük – nyilatkozta alapnak Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője.

Elveszni már csak azért is könnyű a jelentésben, mert bár sok adat elérhető, pontosan nincs kimutatás például arról, hogy mennyien haltak meg kórházi fertőzések miatt. Azt tudjuk, hogy mennyi fertőzés volt, illetve azt, hogy mennyi a kórházból „kibocsátott” beteg száma – csakhogy ebbe a mezőbe a kis betűs rész szerint beletartozik az is, aki meghalt, illetve az is, akit hazaengedtek.

MTI Fotó: Balázs Attila