Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szemétkáosz: Gémesi György lemondott a hulladékgazdálkodási társulás elnöki posztjáról

Szemétkáosz: Gémesi György lemondott a hulladékgazdálkodási társulás elnöki posztjáról

A Fidesz által a szemétkáosz felelősének tartott Gémesi György a Zoom.hu-nak azt mondta, politikai támadás történt, amihez nem kívánt tovább asszisztálni. Három hétig még marad, ezalatt külföldi, független céget bíz meg a hulladékszállítás leállásához vezető ügy kivizsgálásával.

„Elszomorító, hogy hétfőn a Fidesz gödöllői irodájában találkoztak a párthoz tartozó polgármesterek, hogy aláírják a napirendi pont módosításáról szóló javaslatot, ami a visszahívásomról szólt.

Én ezt nem vártam meg, tudomásul vettem, hogy a háttérben politikai szándék áll, ezért a közgyűlésen benyújtottam a felmondásomat”

– mondta a Zoom.hu-nak Gémesi György, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás első embere, Gödöllő polgármestere.

Gémesi György / Fotó: Varga György/MTI

A térség polgármestereiből álló társulás tulajdonában áll a Zöld Híd Kft., mint megírtuk, a cég pénzhiány miatt múlt hétfőtől nem szállította el a szemetet több mint 100 településről. Beszámoltunk arról is, hogy ez azért történt, mert a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), azaz a kukaholding egyszerűen nem fizette ki az önkormányzati társulásból létrejövő cég költségeit.

A Zöld Híd korábban azt közölte, 2,5 milliárd forint hiányzik a rendszerből a kukaholding megjelenése óta.

Nekik év végégig 700 millió forintra lett volna szükségük a működésükhöz, valamint ahhoz, hogy rendezzék a helyzetet. A kormány ezt zsarolásnak nevezte, amiről megjegyezte, nem enged neki. Érdekes, de miután napokig gyűlt a szemét a települések utcáin, az állam több mint 27 milliárd forintot mégis el tudott különíteni az országos helyzet megoldására, de Gémesi szerint összesen 40 hiányzik.

Múlt hét óta egyébként a katasztrófavédelem külön büdzséből irányítja és finanszírozza a Zöld Hidat.

Azóta a kormánypárti sajtó pedig többször is arról cikkezett, hogy gyakorlatilag Gémesi egy személyben felelős a helyzetért, a Magyar Idők hétfőn délelőtt már megszellőztette, hogy visszahívhatják pozíciójából a politikust.

Gödöllői kukák október végén Fotó: Veres Viktor

Gémesi a Zoom.hu-nak azt is elmondta, hogy a felügyeleti bizottság álláspontja szerint sem ő, sem Gyenes Szilárd, a Zöld Híd ügyvezetője nem hibáztatható a kialakult helyzetért. A bizottság azt is kimondta, hogy egyetlen olyan döntést sem hoztak, ami bármilyen szabályzattal ellentétes lenne, és nem hajtottak, illetve hajtattak végre politikai utasításokat.

Gémesi ugyanakkor három hétig továbbra is ügyvezető marad, a következő ülésen jelölhetik ki majd az új elnököt. Mint mondta, kizárólag az ő jogköre lenne leváltani Gyenest, de ezt természetesen így nem teszi majd meg, ez minden bizonnyal az új elnökre marad. Hangsúlyozta, ebben a három hétben vizsgálatot kér egy független, nemzetközileg auditált cégtől, amelyik objektív szempontok alapján ítéli majd meg, hogy ki a felelős.

Kérdésünkre válaszolva Gémesi elmondta, jelenleg csak nemzetközi céget tud elképzelni erre a feladatra.

Hozzátette, a kukaholdingnak 2017-re nincs is auditált mérlege, így végképp érthetetlen, miért őt és a Zöld Hidat nevezték meg a hulladékgazdálkodás csődje okának.

Fotó: Veres Viktor

Hozzátette, őt soha nem a politikai haszon, hanem a 350 ezer ember sorsa érdekelte a 12 év alatt, amíg betöltötte a tisztséget. Sajnálja a 400 dolgozót, szerinte a katasztrófavédőkkel jó az együttműködés, a szolgáltatás működik. A Zoom.hu-nak elmondta azt is, évek óta hangoztatta, hogy ki fog alakulni a működésképtelen helyzet, minden bizonnyal ezért is akarták ellehetetleníteni. Mivel a közgyűlésben erős a Fidesz a befolyása, amit a hétfői eset is bizonyít,

ezért szerinte a következő elnök a párthoz szorosan kapcsolódó személy lesz.

UPDATE:

Ahogy az várható volt, a Fidesz rögtön azt kezdte kommunikálni, hogy a lemondásával Gémesi György elismerte a felelősségét. Bővebben itt.

Borítókép: Gödöllői paneltömb, október végén Fotó: Veres Viktor