Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szemétkáosz: a Zöld Híd feldúlt posztban cáfol és áll ki Gémesi mellett a Facebookon

Szemétkáosz: a Zöld Híd feldúlt posztban cáfol és áll ki Gémesi mellett a Facebookon

A Magyar Idők szerint hétfőn leválthatják Gémesi Györgyöt a szemétszállítás leállása miatt. A Zöld Híd pontokba szedte, hogyan lehetetlenítették el őket tudatosan az utóbbi években.

„A Zöld Híd pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. Határozottan állítjuk, hogy az NHKV Zrt. tudatosan, jogellenesen és célzatosan szüntette be az együttműködést és a finanszírozást” – így reagált a Kft. a Facebook oldalán arra, hogy október 31-el azonnali hatállyal visszavonta megfelelőségi engedélyüket a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), vagyis az állami kukaholding.

A Zöld Híd szerint október végére világossá vált, hogy az NHKV Zrt. nem fog forrást biztosítani, a számláikat visszaküldték. A szolgáltatás kényszerűen leállt, mert az egyoldalú döntések nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei. Hangsúlyozták, a Katasztrófavédelem bevonását az ellátási területen élők érdekében maga a Zöld Híd kezdeményezte.

A Zöld Híd szerint tehát egyértelműen tudatos ellehetetlenítés történt.

Mint írták, a Zöld Híd jobb likviditási helyzetben volt most, mint 2017 végén, amikor jóval nagyobb összeggel konszolidálta a céget az NHKV. Most gyakorlatilag megszüntették a kommunikációt az ügyvezetéssel és a társulás elnökségével is. Elhúzták a negyedéves elszámolásokat, azokat felszólításra, a szükséghelyzet kialakulásának idején adták ki egyszerre úgy, hogy gyakorlatilag likvid adósságba fordították a társaságot.

Gödöllő a múlt héten Fotó: Veres Viktor

„Többszöri kérésünk ellenére érdemi műszaki, logisztikai támogatást nem nyújtottak. A szükséghelyzet elrendelését követően viszont azonnal érkezett 11 autó Gödöllőre és az NHKV Zrt. emberei személyesen is megjelentek ugyanitt.

Szeptember és október folyamán öt alkalommal hívtuk őket egyeztetésre, egyszer sem jöttek el.

Október második felében célzottan jelent meg Gödöllő környékén a közlekedési felügyelet, akiknek a Zöld Híd járműveit kellett ellenőrizniük. Az ellenőrök az elmúlt években hulladékszállító járművet soha nem vontak ellenőrzés alá” – írták a Facebook-posztban.

Szerintük az ellehetetlenítési folyamat része a Zöld Híd megfelelőségi véleményének (nem hatósági engedélyeinek) azonnali visszavonása. A megfelelőségi véleményt egyébként július 20-án adta ki az NHKV – ezt vonta most vissza arra hivatkozva, hogy a Zöld Híd nem tudja ellátni a feladatát és a Katasztrófavédelemnek kellett beavatkozni. Mint írták, a történések nem reálgazdasági folyamatok, hanem durva és felelőtlen politikai játszma részei, amely helyzetet a legkevésbé a Zöld Híd vezetői és dolgozói okozták – bármennyire is szeretné ezt láttatni a kormánypárti média.

Hangsúlyozták, 2010 óta a drámai fejlesztési forráselvonások ellenére is zavartalanul ellátták a közszolgáltatást.

Az események láncolata, köztük a megfelelőségi nyilatkozat – a most november 5-i tanácsülés előtti – türelmetlen visszavonása egyértelműen mutatja, hogy a Zöld Híd közszolgáltatói körből történő kivezetése nem szakmai, hanem politikai döntés.

Fotó: Veres Viktor

Hozzátették, a kormány október 30-án döntött a hulladékgazdálkodásnak biztosítandó 26,5 milliárd forintról a 2018-as év konszolidálásra. Ez a nyílt beismerése annak, amiről a Zöld Híd Programban mindig is beszéltek: évek óta forráshiányos a hulladékgazdálkodás. Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a napokban nyilatkozott, az ő számításaik szerint évi 40 milliárd hiányzik a rendszerből, és ennek felelősét nyíltan, szakmai korrektséggel meg is nevezte. Arról is írt a Zöld Híd, hogy Tarlós István főpolgármester kijelentette, közötte és Orbán Viktor közötti megállapodásban benne van, hogy a főváros visszakapja az FKF Zrt-t és visszakapja a számlakiállítás jogát is.

Közölték, amennyiben a Zöld Híd is visszakaphatná ugyanezen jogokat,

akkor különösebb támogatás nélkül tudna a rendszer működni 116 településen – ahogy korábban is működött.

„Minden politikai indíttatású és célzatú támadást és rágalmat az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás határozottan visszautasít. A szakmai menedzsment, valamint a Zöld Híd több száz dolgozója is kiáll a döntéshozói jogokat gyakorló dr. Gémesi György társulási elnök mellett, aki 12 éve, megbízási díj nélkül végzi munkáját és biztosítja a szervezet teljes körű szakmai autonómiáját és politikai befolyástól mentes tevékenységét” – zárták a közleményt.

Fotó: Veres Viktor

Gémesiről egyébként a Magyar Idők azt írja, hétfői ülésén lemondathatja az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnökét a Zöld Híd Kft. körüli szemétkáosz miatt. Ugyebár ez a társulás a tulajdonosa a Zöld Hídnak.

Gémesi György a Zoom.hu-nak azt mondta, a délutáni ülés után értékeli a helyzetet,

az azonban biztos, hogy “egyelőre nem a Magyar Idők dönti el, ki vezetheti a társulást”.

Borítókép: Veres Viktor