Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pénzzel és megfélemlítéssel is roma szavazatokat akarnak szerezni Szlovákiában

Pénzzel és megfélemlítéssel is roma szavazatokat akarnak szerezni Szlovákiában

Az idei helyhatósági választások előtt is mindennapos jelenség, hogy megpróbálják befolyásolni a roma választókat.

Az idei helyhatósági választások előtt is mindennapos jelenség, hogy megpróbálják befolyásolni a roma választókat. Ezt František Tanko, a Tolerancia és Együttélés Pártjának (Strana tolerancie a spolunažívania) elnöke jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján.

ozzátette: egyes esetekben anyagi juttatást ígérnek egy konkrét jelöltre leadott szavazatért cserébe, más esetekben a befolyásolás formája a megfélemlítés

„Konkrét feljelentések érkeztek Eperjes, Kassa és Besztercebánya megye járásainak községeiből, melyek szerint a polgármester elmegy a romák után, és azt követeli tűlök, hogy szavazzanak rá, máskülönben nem kapnak munkát a közmunkaprogram keretében sem” – számolt be róla a roma politikus.

Ladislav Németh, a párt nyitrai kerületi elnöke, aki polgármesternek jelöltette magát Nyitrán, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megyeközpontból és a környékéről is érkeznek hasonló hírek. „Nálunk is hallani lehet, hogy járnak a romák után, és ezt meg ezt ígérnek nekik a konkrét szavazatokért cserébe” – mondta Németh.

Ezért a két politikus felszólította a rendőrséget, hogy a választási bizottságokkal együttműködve intenzíven felügyelje a szombati helyhatósági választások szabályos lefolyását, elsősorban azokon a területeken, ahol szegregált, szegény roma közösségek élnek. Tanko jelezte, hogy Eperjes, Kassa és Besztercebánya megye telepein roma önkéntesek is nyomon fogják követni a választások menetét. „Eddig 28 személy jelentkezett” – pontosította.

Mindketten megegyeztek abban, hogy a roma választók befolyásolására tett kísérletek rendszeresen ismétlődnek a választások előtt. Meggyőződésük, hogy ez a romák diszkriminációja mellett annak a következménye, hogy a marginalizálódott roma közösségek problémáját az illetékesek több évtizede elhanyagolják, illetve nem találnak rá kellően hatékony megoldást. (via Parameter.sk/TASR)

Kiemelt kép: Illsuztráció / Fotó: Ujvári Sándor/MTI