Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ketrecharcos, vadászpilóta és modell: a legérdekesebb jelöltek az amerikai félidős választásokon

Ketrecharcos, vadászpilóta és modell: a legérdekesebb jelöltek az amerikai félidős választásokon

Vészesen közelednek a november 6-ai félidős választások az Egyesült Államokban. A négyéves elnöki ciklus közepén megrendezett szavazás tétje egyáltalán nem kicsi: ezen dől el, hogy Donald Trump a munkáját támogató kongresszusi többséggel tudja-e folytatni a következő két évben, vagy a demokraták győzedelmeskednek, és eldől számos képviselői és kormányzói poszt is.

A 2018-as félidős választások azonban nem csak az erőviszonyok miatt érdekesek: úgy tűnik, minden eddiginél színesebb felhozatalból válogathatnak az amerikai szavazók, már, ami az induló jelölteket illeti – mind a demokrata, mind a republikánus oldalon. Így az Egyesült Államokra egyébként is jellemző sokszínűség hamarosan remélhetőleg az állami szférában is megmutatkozik majd. Vadászpilótától transznemű cégvezetőn át egészen volt CIA-ügynökig, rengetegen indulnak a megmérettetésen. Összeszedtünk néhány figyelemre méltó aspiránst, akik ringbe szállnak a szenátusi, kongresszusi, állami törvényhozási és más pozíciókért.

Sharice Davids: a ketrecharcos

Forrás: Sharice Davids/Twitter

A demokrata Davids – aki egy kongresszusi székért indul – egyrészt az első őslakos amerikai lehet, aki elnyeri ezt a pozíciót, másrészt küzdősportokban kiemelkedő teljesítményt nyújtott – első meccsét 2013-ban nyerte. A jogi diplomával rendelkező Davidset egyedülálló édesanyja nevelte fel, aki őrmesterként dolgozott. A 38 éves, leszbikus ketrecharcos politikai karrierje azután lendült be igazán, hogy a világ legnagyobb kevert harcművészeti (MMA) szervezete, az Ultimate Fighting Championship (UFC) elutasította belépési kérelmét, ő pedig úgy döntött, politikusnak áll.

Egy idézet a jelölttől: „Sokszor nyomtak már le, löktek már félre és ütöttek már ki. Ezért életemben küzdenem kellett azért, aki vagyok és azért, akit szeretek.”

Martha McSally: a volt vadászpilóta

Az 52 éves politikus már több kongresszusi ciklust is kitöltött, most viszont Arizona állam szenátori posztjáért küzd. A vadászpilótaként is kiváló McSally megjárta már Irakot és Afganisztánt is; 26 éves katonai pályafutása alatt 6 kitüntetést sikerült bezsebelnie. Ha megválasztják, ő lesz az első nő, aki szenátorként képviselheti Arizonát.

Egy idézet a jelölttől: „Vadászpilóta vagyok, és úgy is beszélek. Éppen ezért mondtam a washingtoni republikánusoknak, hogy szedjék már össze magukat és legyenek keményebbek.”

Randy Bryce: a ráktúlélő aktivista

Forrás: Wikimedia Commons

A ráktúlélő és szakszervezeti aktivista Bryce, Wisconsin első kerületének demokrata jelöltje, akkor vált igazán ismerté Amerika-szerte, amikor életrajzi ihletésű kampányfilmjét (amelyben az egészségügyi rendszer reformjaiért kampányolt, miközben saját édesanyja súlyos betegségét mutatta be) több mint 800 ezren nézték meg. A segédmunkásként dolgozó exkatona egész kampánya során munkásosztálybeli gyökereit hangsúlyozta, sokak szimpátiáját elnyerve, ám éppen saját családján belül feketítik be a róla kialakult képet: saját öccse megrögzött republikánus, és nyilvánosan kijelentette, hogy Bryce ellen szavaz majd.

Egy idézet a jelölttől: „Az életemből 20 évet azzal töltöttem,hogy a környéket építsem.”

Peter Boykin: a meleg republikánus

A „Melegek Trumpért” alapítója Észak-Karolina törvényhozói posztjáért indul. Boykin azért is különleges, mert az LMBTQ-jelöltek jellemzően (főként idén) a demokraták színeiben indulnak, ám ő a New York Timesban kifejtette, hogy a republikánus párt „teljesen befogadta” őt.

Egy idézet a jelölttől: „A liberális meleg közösség békét, szeretetet és toleranciát hirdet, de ez csak azokra vonatkozik, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint ők.”

Christine Hallquist: a transznemű vállalatvezető

Forrás: Christine Hallquist/Wikimedia Commons

A 62 éves Hallquist már három jelöltet legyőzött ahhoz, hogy Vermont kormányzói posztjáért indulhasson. Amennyiben nyer, ő lesz az Egyesült Államok első transznemű kormányzója – a nemváltó műtéten 2015-ben esett át; eközben pedig egy óriási energetikai vállalatot vezet már 12 éve. Idén egyébként az LMBTQ közösségből rekordszámmal indultak állami pozíciókért. (A szakértők szerint azért, hogy kifejezzék ellenérzéseiket a Trump-kormánnyal kapcsolatban, ugyanis sokan úgy érzik, 2016 óta célpontokká váltak.)

Egy idézet a jelölttől: „Vezető vagyok, aki éppenséggel transznemű is. A vermontiak jól tudják ezt.”

Will Hurd: a volt CIA-ügynök

Forrás: Office of U.S. Rep. Will Hurd

Texas 23. kerületéért egy 40 éves volt CIA-ügynök száll ringbe a republikánusok oldaláról. Hurd 9 éves karrierje során Afganisztánban bonyolított le titkos műveleteket, később pedig rendszeres szereplője volt különböző politikai showműsoroknak. A volt ügynök, akinek kerülete közvetlenül a mexikói határon helyezkedik el, határozottan kifejezte ellenérzéseit Donald Trump bevándorlási politikájával kapcsolatban. Hurd a mérsékeltek táborát bővíti a Republikánus Pártban, az általa megpályázott helyért a demokraták is erősen küzdenek – így ez a kerület várhatóan igen izgalmas jeleneteknek néz majd elébe november 6-án.

Egy idézet a jelölttől: „ A karrierem során láttam már, hogyan manipulálják az oroszok az embereket, de sosem gondoltam volna, hogy az Egyesült Államok elnöke is egyike lesz ezeknek az embereknek.”

Mallory Hagan: az egykori szépségkirálynő

Miss America a Planet Hollywood kaszinó-szállodában, Las Vegasban 2013. január 12-én. (MTI/EPA/Las Vegas News Bureau/Brian Jones)

A 29 éves alabamai (3. kerület) demokrata jelölt korábban került már ki győztesen olyan helyzetből, ahol szavazással döntötték el, ki legyen a legjobb: szépségkirálynőként a Miss New York és a Miss Manhattan címet is elnyerte 2013-ban. A jelenleg műsorvezetőként dolgozó Hagan egyike volt a Miss America Organization-nal kapcsolatos botrány áldozatainak, amely során bizalmas e-mailek szivárogtak ki a szervezettől. Azt mondja, ez a negatív tapasztalat indította el politikai karrierjén, és megtanította, hogy a „szavainak ereje van”. A jelölt kemény küzdelemnek néz elébe, ugyanis a kerületet már 15 éve Mike Rogers szerzi meg az összes választáson.

Egy idézet a jelölttől: „ Miután láttam, hogy más nők is bedobták magukat a [politikai] küzdelembe, eldöntöttem, hogy én is megcsinálom.”

Antonio Sabato: a Calvin Klein-modell és színész

Forrás: Twitter @AntonioSabatoJr

Talán a republikánus Sabato a legismertebb jelölt mind közül: a Kalifornia állam 26. kerületéért induló színész modellkedett már többek között Calvin Kleinnak, szerepelt óriásplakátokon a Times Square-en, de a tánctehetségét is bemutatta már a Dancing with the Stars című népszerű tévéműsorban. Az utóbbi időben viszont számos megosztó kijelentést tett: például, hogy a hollywoodi rendezők azért nem válogatják be a filmjeikbe, mert nyíltan vállalta, hogy Trump-párti. Sabato szintén azoknak a táborát bővítette, akik mindenféle bizonyíték nélkül állították, hogy Barack Obama muszlim.

Egy idézet a jelölttől: [Obama elnökről] „Ha nem muszlim, Barry elnöknek kellene hívnunk.”

Borítókép forrása: Pixabay