Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bíróság elé áll az Origo az MSZP-elnök állevele miatt, a Pesti Srácok és a HírTV már veszített

Bíróság elé áll az Origo az MSZP-elnök állevele miatt, a Pesti Srácok és a HírTV már veszített

Bíróság elé áll az Origo: a Fővárosi Törvényszéken kedden folytatódik az a sajtóper, ami a nyár végén a kormánypárti sajtóban kiszivárgott, Tóth Bertalan MSZP-elnöknek tulajdonított belső levél miatt indult. Pontosabban amiatt, hogy az Origo nem közölte a helyreigazítást, miszerint a levél hamisítvány.

Tóth Bertalan pártelnök Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A nagy port kavart állítólagos levelet “egy olvasó” juttatta el a Pesti Srácoknak, amely “Kiárusítja ingatlanvagyonát az MSZP egy Tóth Bertalan pártelnöknek tulajdonított belső levél szerint” címmel ismertette is a levél tartalmát azzal a megjegyzéssel, hogy keresték ugyan a pártelnököt, de hiába.

Az MSZP választmányi tagjainak írt állítólagos elnöki levél főbb elemei a következők voltak:

  • Eladja ingatlanait, irodáit az MSZP ott, ahol a párt helyi taglétszáma 30-nál kevesebb.
  • Eladósorba kerül a Villányi úton lévő Konferenciaközpont is.
  • A kiárusításra az MSZP anyagi lehetőségeinek beszűkülése miatt van szükség.
  • Az MSZP-Párbeszéd közös listával készül az EP-választásra, ennek az első öt helyén Karácsony Gergely, Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Harangozó Gábor és Gurmai Zita állna.

A Zoom.hu is írt az ügyről, ám szocialista forrásaink közlése alapján már azzal, hogy “semmi nem igaz abból az állítólag Tóth Bertalan MSZP-elnök által a választmány tagjainak szétküldött levélből, melyet a kormánypárti sajtó terjeszt. ” Az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes is megerősítette:

„Ez a levél nettó hazugság, zavarkeltés, ilyen nem is létezik.”

A Zoom.hu is megírta, hogy a levélnek nem nagyon volt hihető pontja. Az MSZP anyagi lehetőségei ugyan tényleg beszűkültek, hiszen a választási eredmény miatt kevesebb állami pénzre számíthattak – azóta viszont ezt emelték. Közben az MSZP elég jól menedzseli az adósságát, tavaly is jelentős összeget törlesztett belőle, így nem is lett volna szükség a vidéki hálózat leépítésére, pláne, hogy a párt törekvése éppen ezek megerősítése.

Ami a Villányi úti épületegyüttest illeti, tény, hogy ez az MSZP egyetlen nagy éretékű ingatlana, mégis megtartják, sőt: itt alakítják ki a párt új központját. Ami az EP-választást és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltje szereplését illeti, várhatóan közös listával indul a két párt, és ennek élén tényleg Karácsony állhat, de erről sem akkor, sem most nincs még semmilyen hivatalos döntés.

“Belső munka” is lehetett

Akárhogy is, mint kiderült, ismeretlenek visszaéltek a pártelnök nevével, hamis levelet írtak, amatőr módon alávágták Tóth Bertalan aláírását egy másik, valódi dokumentumról, majd kiszivárogtatták a jobboldali sajtóba. Egyes szocialista politikusok azt sem zárták ki, hogy a hamisítvány „belső munka” lehetett.

Forrás: Pesti Srácok, hírTV, Origo

A Pesti Srácok cikkét aztán átvette az addigra visszafideszesített HírTV online felülete és az Origo is. Az MSZP-t ugyan egyikük sem szólaltatta meg – a cikkekből az sem derült ki, hogy legalább megpróbálták volna -, de a HírTV Online legalább egy kérdőjelet tett a cím után, az Origo viszont még ennyit sem tett.

Az MSZP helyreigazítást kért a portáloktól, ám azt egyikük sem teljesítette, erre Tóth Bertalan MSZP-elnök elindította a sajtópereket. Először a közlő Pesti Srácok ellen született meg az elsőfokú ítélet október 2-án, majd a HírTV Online ellen október 11-én az ugyanilyen, elmarasztaló végzés. A fellebbezések miatt nem jogerős döntésekben

mindkét orgánumot helyreigazításra, továbbá a Pesti Srácok kiadóját 290 ezer, a HírTV Online-ét pedig 153 ezer forint per- és illetékköltség megfizetésére kötelezték.

A Pesti Srácok kiadóját első fokon elmarasztaló ítélet részlete

A Zoom.hu vezető szocialista politikusoktól úgy értesült, hogy az MSZP és annak elnöke ugyan gondolkodott más típusú jogi megoldásokban is, ám ezeket végül nem lépték meg, mivel csekély esély lett volna az eredményre. Összeszedtük, hogy melyik, miért nem volt járható út:

  • Közokirat-hamisítás, Btk. 342. § Közokirat-hamisítás miatt az MSZP nem is tehetett volna feljelentést, mert egy ilyen, a párt egy szűkebb körének szánt levél nem számít közokiratnak.
  • Magánokirat-hamisítás, Btk. 345. §: Nem állt volna meg a bíróság előtt a hamis magánokirat felhasználása sem, mert ahhoz az kellett volna, hogy “jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására” használják a hamis iratot, ám ilyesmi nem történt, csupán dezinformáció.
  • Személyiségi jog megsértése: Talán Tóth Bertalan pártelnök próbálkozhatott volna polgári peres eljárásban a hamisítványt közlő orgánumok ellen fellépni a személyéhez fűződő jogai megésrtése miatt, ám ez ebben az esetben nehezen megfogható lett volna.

Noha azóta is tartja magát a pártban a vélekedés, hogy Tóth egyik ellenlábasának köze lehetett a hamisítvány kiszivárogtatásához, információink szerint egyelőre nem indult belső vizsgálat az MSZP-ben annak kiderítésére, ki vagy kik lehetettek a hamisítók vagy azok, akik eljuttatták az állevelet a jobboldali sajtónak.

Borítókép: A beperelt cikkek a kormánypárti médiumokban / Forrás: Zoom.hu