Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre brutálisabb a tanárhiány, és nem csak vidéken

Egyre brutálisabb a tanárhiány, és nem csak vidéken

Másfél hónappal a tanévkezdés után, október közepén is mintegy 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ (KK) által fenntartott intézményekben – tudta meg közérdekű adatigénylés során a Népszava.

Az összesített adatok szerint október első felében pontosan 1286,85 betöltetlen pedagógus álláshely volt a tankerületek által fenntartott intézményekben. Ráadásul a probléma nemcsak a vidéki kistelepülésekre jellemző: a dokumentumok szerint

a főváros több tankerületében is kiemelkedő a betöltetlen álláshelyek száma.

A Belső-Pesti Tankerületben 97,7; a Külső-Pesti Tankerületben 67,8; az Észak-Pesti tankerületben 35,6; az Észak-Budapesti Tankerületben 29; a Dél-Pesti Tankerületben 20,36 üres tanári álláshely van. Az első helyen azonban a Békéscsabai Tankerület áll, 126,75 betöltetlen pedagógus álláshellyel. Ezzel szemben például a Berettyóújfalui Tankerületben csak 0,16-ot tesz ki az üres álláshelyek száma.

A tanárhiány sok iskolát rendkívül nehéz helyzetbe hoz. A lap szerint van olyan somogyi kistelepülés, ahol akad olyan osztály, ahol az angolórát olyan magyar szakos tartja, akinek van nyelvvizsgája.

Borítókép: MTI Fotó: Balázs Attila