Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Négy balkáni ország közösen pályázna a 2030-as foci-vb rendezésre

Négy balkáni ország közösen pályázna a 2030-as foci-vb rendezésre

Négy balkáni ország, Szerbia, Bulgária, Románia és Görögország fontolgatja, hogy közös pályázatot nyújt be a 2030-as labdarúgó-világbajnokság, vagy a 2028-as Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerésére – közölte az MTI.

Az országok vezetőinek pénteki megbeszélése után Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a bulgáriai Várnában azt nyilatkozta, Aleksandar Vucic szerb elnök vetette fel az ötletet: vizsgálják meg egy esetleges közös rendezés lehetőségét.

Kifejtette, decemberben újabb megbeszélésen vesznek majd részt, és várhatóan az után döntik el, hivatalosan is bejelentkeznek-e a rendezésre.

“Úgy gondolom, érdemes megvitatni a javaslatot”

– mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Aleksandar Vucic pedig azt mondta, kvartettjüket a 2028-as Európa-bajnokság megrendezése is érdekelné. A 12 év múlva esedékes vb-ért még nem nyitották meg a pályázati szakaszt, de a nemzetközi szövetség (FIFA) várhatóan kiemelten kezeli majd a tornát, akkor lesz ugyanis az első, uruguayi világbajnokság 100 éves évfordulója.

Ennek kapcsán a dél-amerikai ország képviselői már jelezték, Argentínával és Paraguayjal közösen szívesen vendégül látnák ismét a legjobb válogatottakat.

A hírek szerint a 2026-os rendezésről lemaradó Marokkó is pályázna – akár Algériával és Tunéziával közösen is -, és szó van egy esetleges brit kandidálásról is, Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország együttműködésével. A soron következő világbajnokságot Katarban rendezik, míg a 2026-os, már 48 csapatos tornának az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad majd otthont.

Borítókép: Fellépők a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én. A nyitómérkőzést Oroszország és Szaúd-Arábia játssza. (MTI/AP/Vadim Ghirda)