Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Cudarul teljesítettek a globális tőkepiacok – a medve lesz az úr?

Cudarul teljesítettek a globális tőkepiacok – a medve lesz az úr?

Számos irányadó tőzsde igen csúnya mutatókat produkált az elmúlt héten. Több elemző szerint ideje lenne komolyan venni a fenyegető jeleket.

Felettébb vészjósló fejlemények zajlottak a globális, különösen az amerikai tőkepiacokon az elmúlt hetekben. A világ irányadó tőzsdéi közül több jelentős csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. A borúlátó hangok ennek megfelelően hangosabbak is lettek, és komoly óvatosságra intenek. Figyelmeztetésük szerint bőven van miért aggódni, mert a globális piacokról nagyon hamar elillan majd a derűlátás, sőt, a mostani csökkenés már ennek az előszele.

Kétségtelen, hogy a nagy tőzsdék indexei egyáltalán nem mutatnak jól.

Az amerikai Dow Jones például a hónap elején 27 ezer pont közelében állt, ehhez képest az október végi, 24 700 körüli szintnek sokan örülni tudnak. A londoni börze irányadó indexe sem sokkal szebb, hiszen az FTSE ugyanezen idő alatt 7500 pont közeléből 7000 pont alá esett.

Forrás: Google Finance

Túl sok a nyugtalanító körülmény

Az aggodó véleményt formálók igencsak bőséges problémahalmot sorolnak. Legújabb sötét felhőként a Németországban kialakult politikai helyzetet emlegetik, azaz, hogy Angela Merkel német kancellár bejelentette: nem indul el a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, sőt a kancellári székért sem száll harcba a következő, 2021-es német parlamenti választáson. A hivatali idejét azért kitölti.

Mi lesz veled, Németország Angela Merkel nélkül?

Elindult a helyezkedés a Kereszténydemokrata Unióban (CDU), de ha Merkel nélkül sem lesznek képesek kimászni a gödörből, az sem kizárt, hogy a Zöldek adják Németország következő kancellárját. Bármilyen rendkívülinek is tűnik Angela Merkel bejelentése, miszerint nem indul decemberben a CDU pártelnöki tisztségéért, illetve a 2021-es parlamenti választáson a kancellári székért, a döntése nem meglepő.

A helyzet miatt politikai bizonytalanság ütheti fel a fejét Európa legnagyobb és legerősebb gazdaságában. Emellett ott van a kereskedelmi háború kétséges kimenetele, mint ahogy egyáltalán nem tesz jót a piaci hangulatnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési szándéka sem. Ám egyre sötétebbek a felhők a brexit miatt is, amin az olasz költségvetés körüli huzavona sem segít. Ebben a környezetben talán nem is véletlen, hogy az elmúlt, nem egészen két hétben volt olyan, amikor egymást követő 6 napban csökkentek a meghatározó európai börzék elsődleges mutatói. Sokkal büszkébbek a tengerentúlon sem lehettek, hiszen

akadt olyan, amikor egyetlen nap alatt az S&P 500 index 3,09 százalékkal, a már említett Dow Jones Industrial 2,41 százalékkal, míg a technológiai vállalatok részvényeit tömörítő Nasdaq Composite 4,43 százalékkal süllyedt.

Akik kicsit nyugodtabbak, azok rendre azt emlegetik, hogy bár az előbb felsorolt félelmek benne vannak a pakliban, ám mindezeket képes a háttérbe szorítani az általános növekedési kép.

Forrás: Google Finance

Két tűz között

Alapvetően két fő pobléma rajzolódik ki – mondta a Zoom.hu-nak Zsiday Viktor befektetési szakember. Korábban a piacok pénzbőségben dúskáltak, ám most pénzvisszaszívás zajlik, és egyre több helyen derül ki, hogy hiányzik ez a forrás. Ez pedig mind kényelmetlenebb helyzetet teremt. A másik, amelyről keveset beszélnek, hogy a kínai gazdaság egyre lassabb fejlődést mutat. Befektetési blogjában Zsiday épp a napokban írt arról, hogy az ázsiai országban negyedéves alapon csökkentek az autóeladások. Erre pedig 1992 óta (!) nem volt példa. Ám nemcsak a gépjármű-, hanem az okostelefon eladások sem teljesítenek jól az országban.

“Ez számomra azt mutatja, hogy Kína lassan belecsúszik a recesszióba, akármit is közölnek GDP-számaikban az unortodox módon számoló kínai statisztikusok. Ezt csak megerősíti a kínai tőzsdék teljesítménye is, amelyek idén 20-40 százalékos esésben vannak”- tette hozzá.

Ezeket figyelve – szerinte – egyáltalán nem lesznek zökkenőmentesek a következő hónapok, negyedévek.

“Ha ráadásul igazam van, akkor ez a folyamat az év végé felé csak erősödik, miután az Európai Központi Bank már bejelentette, hogy a monetáris könnyítést, az eszközvásárlási programját év végéig kivezeti a piacról, vagyis a „könnyű pénzből” még kevesebb lesz a piacokon”. Arra a felvetésünkre, hogy egy komolyabb esés nem válthat-e ki olyan reakciókat a jegybankokból, amelyek után a pénzvisszahívási akciójukat mérséklik vagy leállítják, úgy reagált: amíg nem lesznek drasztikus árfolyamzuhanások, addig aligha. “Októberben ugyan komolyabbat estek a tőzsdék, ez azonban nem az a szint. Ha 20-30 százalékos zuhanás jönne, akkor talán megijednének, és visszafognák ezt a szándékukat.” Összességében azonban Zsiday igencsak borúlátónak értékelte a globális helyzetet.

Ennyire azért nem sötét az ég

Nála sokkal kevésbé volt pesszimista Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az elmúlt hetek látványos tőzsdei csökkenése nem annak a jele, hogy egy drámai lejtmenetbe fordulnánk – foglalta össze. A részvényárak már jóideje nagyon komoly emelkedésben vannak, a mostani visszaesés szerinte természetes, mint egy problémának az előhírnöke.

“Ha a kamatszintek elkezdenek emelkedni, ami Amerikában immár trend, akkor az sosem tesz jót a tőkepiaci befektetéseknek. Az azonban kétségtelen, hogy a gazdasági növekedés csúcsát elhagytuk, és lassulás tapasztalható” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak az elemző.

Ezzel párhuzamosan a vállalatok eredményessége is csökken, ez csapódik le a jegyzésekben. Recesszióról azonban nem lehet beszélni. Ugyanakkor az óvatosság sem árt, hiszen valóban több probléma is látszik a horizonton. Ezzel együtt most tőzsdekrachról beszélni, túlzás – zárta.

Borítókép: Alkusz az isztambuli tőzsdén. (MTI/EPA/Sedat Suna)