Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vad orgia, tűzijáték és fesztiválhangulat: így ünnepli a világ a halottait

Vad orgia, tűzijáték és fesztiválhangulat: így ünnepli a világ a halottait

A halottakra való emlékezés nem mindenhol a legszomorúbb nap az évben. Még a keresztény kultúrkörben sem tekinthető általánosnak, hogy november eleje a kegyelet ideje. Sőt, még Európán belül is akad olyan ország, ahol az élők nem szomorkodva és a gyász terhe alatt emlékeznek meg elhunyt szerettükről. Amíg a finnek egy békés szaunázássál, addig a vuduk vad orgiával fejezik ki tiszteletüket a túlvilág felé.

Finnország

A finnek november első napján, miután lement a nap, összegyűlnek a temetőkben és feldíszítik a sírokat. Gyertyákat, örökzöldeket tesznek a kövekre és együtt emlékeznek szeretteikre. Természetesen nem ujjongva ünnepelnek, de jóval kevésbé komor hangulatban, mint tesszük azt például, mi, magyarok. Ők nemcsak ekkor, hanem a Kekri nevű ünnepen is megtisztelik a halottakat. A betakarítás alkalmával nagy bulit tartanak és kizárólag erre az alkalomra tartogatott, különleges füstölőket használnak szaunázáskor.

Ilyenkor valójában a halott lelkeket hívják vissza egy utolsó, közös izzadásra.

Kína és Japán

Kínában Csingmingnek nevezik a halottak napját, de náluk ez április 4-ére esik – a Hold állásától függően -, néha 5-ére. Az elnevezést sírsöprögetésként fordíthatjuk magyarra, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy rendbe teszik a nyughelyeket, finom ételeket, italokat helyeznek rájuk, gyakran pénzt égetnek. Ma már sokan inkább a játékpénzt választják, de szerintük így is elérik céljukat, azaz, hogy a szeretteik a túlvilágon is gazdagok maradjanak.

Japánban nagyon hasonlóan ünnepelnek, de ott egy augusztusi napot jelölnek ki erre.

Mexikó és Bolívia

Mexikóban kifejezetten vidám hangulatban telik a halottak napja, az ünneplés most is tart, október 28-án kezdődött. A Los Dias de Muertoson mosolygó, táncos csontvázak lepik el az utcákat. Lényegében a keresztény múlt és az indián kultúrkör vegyítése ez: tűzijáték, karnevál, hatalmas felvonulás is része a ceremóniának. Ételt és italt készítenek ki a halottak számára és vidám történetekkel emlékeznek rájuk.

Híres momentum a cukorkoponyák ajándékozása a gyerekeknek.

Sokan oltárokat állítanak, és akad olyan is, aki a temetőben tölti az éjszakát. Bolíviában szinte teljesen ugyanígy ünnepelnek.

Guatemala

Közép-Amerika legtöbb országában valójában egy nagy buli a november elseje. Guatemala azonban még ebből a szempontból is kitűnik egy kicsit: a temető élénk, extrém színekbe öltözött emberekkel telik meg, nagy díszeket tesznek a sírokra és papírsárkányt készítenek.

Egy fiambre nevű, raguszerű egytálételt fogyasztanak, amivel mindenkit megkínálnak.

A temetőkben igazi fesztiválhangulat uralkodik, olykor még zenészek is feltűnnek a sírok között, akik minikoncerteket adnak.

Haiti

Sokan a szigetországban a vuduk halotti istenének, Gedének öltöznek novemberben, és valamilyen ajándékot adnak neki vagy éppen áldozatot mutatnak be. Az ajándékot nem bonyolítják túl: gyertyát és rumot raknak a kegyeleti helyekre.

Az áldozatbemutatás már komolyabb: akár magukat is megvagdossák és rumot kennek a nemi szervükre.

Mivel érdekes módon Gede nemcsak a halál, hanem bizonyos mértékig a termékenység istene is, a nap vége általában vad orgiába fullad.

Borítókép: Mexikóváros, 2016. október 21. A halált megszemélyesítő pár a halottak napjának mexikói megünnepléséről rendezett sajtótájékoztatón Mexikóvárosban 2016. október 20-án. (MTI/EPA/Sashenka Gutierrez)