Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szlovákia 250 menekültet fogadna be

Szlovákia 250 menekültet fogadna be

Szlovákia 250 menekült ideiglenes befogadására készül, akik hat hónapig maradnának az ország területén, írja az Infostart.hu.

A menekülteket a homonnai táborban fogják elhelyezni, ahol ellátják és iskoláztatják is őket, hogy onnan az Egyesült Államokba, Kanadába és Norvégiába mehessenek tovább – ez a kormány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közötti megállapodástervezetből derült ki, melyet a belügyminisztérium tett közzé.

Petar Lazarov belügyi szóvivő elmondta, egy nemzetközi projektről van szó, melynek célja, hogy segítse a háború elől menekülő embereket.

A 250 fős létszámot – a megállapodás érvényessége idején – kiegészíthetik további személyek befogadásával, amennyiben az ideiglenesen befogadott menekültek közül néhányan távoznak egy harmadik országba, az összlétszám viszont nem haladhatja meg a 250 főt.

„Szlovákia bevonása a harmadik országokba történő letelepítési folyamatba nagyon hasznos, és nem egy alkalommal mentette már meg menekülők életét. 2009-től hat alkalommal végeztünk ehhez hasonló tevékenységet. A múltban helyeztünk már el itt kenyai, jemeni és iráni menekülttáborból érkezőket”

– fogalmazott Zuzana Vatráľová, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szlovákiai vezetője.

A megállapodás szerint a menekültek elszállásolásával, ellátásával és taníttatásával járó költségeket a kormány állja, a Szlovákiába, majd a további országokba való utaztatásuk költségeit pedig a Nemzetközi Migrációs Szervezet téríti. A megállapodás azzal a nappal lép érvénybe, amikor azt minden szerződő fél aláírja. A belügyminisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a megállapodástervezetet.

Borítóképünk illusztráció
Fotó: MTI/EPA/Michael Kappeler