Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mexikóban alkotmányellenesnek nyilvánították a marihuána teljes tilalmát

Mexikóban alkotmányellenesnek nyilvánították a marihuána teljes tilalmát

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdai határozatában a mexikói legfelsőbb bíróság, hogy teljes tilalom alá essen a marihuána használata. Ezzel megnyílt az út, hogy a törvényhozók szabályozzák a könnyűdrog fogyasztását.

A bírói testület jóváhagyólag döntött két keresetben, amelyet a marihuána rekreációs használatának tilalma ellen nyújtottak be, így már összesen öt ügyben hozott hasonló döntést, ami jogi precedenst teremt, azaz a mexikói bíróságoknak figyelembe kell venniük.

Ezzel még nem hoztak létre abszolút jogot a marihuána használatára, viszont a testület álláspontja szerint a szer hatásai nem indokolják, hogy a fogyasztása abszolút tilalom alá essen.

A marihuána legalizálása a szegénység és a bűnözés visszaszorítása ellen tervezett szélesebb stratégia része, a júliusban megválasztott Andrés Manuel López Obrador elnök december 1-jén hivatalba lépő kormányának több tisztségviselője is jelezte már korábban, hogy lépéseket tesznek az engedélyezés felé.

MTI

Fotó: Pixabay