Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A szexuális erőszak teljesen nyílt, széles körben tolerált jelenség Észak-Koreában

A szexuális erőszak teljesen nyílt, széles körben tolerált jelenség Észak-Koreában

A mindennapok része Észak-Koreában a hatalmi pozíciót betöltő férfiak által elkövetett szexuális erőszak, miközben a bántalmazott nőknek esélyük sincs arra, hogy felemeljék a szavukat és panaszt tegyenek.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön tette közzé legfrissebb jelentését, amelyet 106 észak-koreai menekülttel készült interjú alapján állított össze.

A New York-i székhelyű szervezet beszámolója szerint a szexuális erőszak teljesen nyílt, széles körben tolerált jelenség Észak-Koreában, ahol a nőknek semmi lehetőségük nincs az igazságszolgáltatáshoz fordulni, mert a rendőrség nem tekinti a nemi erőszakot súlyos bűncselekménynek.

Egy észak-koreai nőnek „szinte elképzelhetetlen”, hogy a rendőrséghez forduljon, ha szexuális jellegű támadás érte, és a szégyen és a társadalmi megbélyegzés miatt mindenki inkább hallgat.

A HRW szerint a nők elleni, teljes büntetlenségben elkövetett szexuális erőszak széles körben elterjedt börtönökben, piacokon, az utcán, ellenőrzési pontokon, vonatokon és katonai bázisokon. A jelentésben részleteznek több, hatalmi pozíciót betöltő férfiak – börtönőrök, rendőrök, ügyészek, katonák és piaci felügyelők – által elkövetett szexuális bűncselekményt.

Az Egyesült Államok vezette globális diplomácia az észak-koreai nukleáris fegyverkezés feltartóztatására összpontosít, miközben a külvilágtól hermetikusan elzárkózó kelet-ázsiai ország lesújtó emberi jogi helyzetéről nyíltan kevés szó esik.

MTI

Borítókép: Pexels