Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyszerű megoldással szereztek dupla fizetést a debreceni igazságügyi orvosszakértők

Egyszerű megoldással szereztek dupla fizetést a debreceni igazságügyi orvosszakértők

Vállalkozóként is benyújtották a számlát a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett hatósági kirendelésekért.

Éveken át dupla fizetést biztosítottak maguknak a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai – írja a 24.hu. A módszer igazán egyszerű volt, hiszen miközben az igazságügyi orvosszakértők zsebre tették az egyetem által folyósított teljes közalkalmazotti bérüket, vállalkozóként is benyújtották a számlát a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett hatósági kirendelésekért.

A lap már korábban beszámolt róla, hogy hivatalos iratok bizonyítják: a debreceni Igazságügyi Orvostani Intézet szakértői és munkatársai hosszú idő óta megrövidítették az egyetemet. A magánszámlákra térített pénz végösszege a több száz milliós nagyságrendet is elérheti.

A Debreceni Egyetem vezetése a cikk megjelenése után egyetlen nap alatt lezárta az ügyet, csak annyit tett közzé egy helyi újságban, hogy szerintük az egyetemen „mindenkinek tiszta a keze”.

A 24.hu birtokunkba jutott dokumentumok szerint viszont nem csupán az veti fel a törvényesség kérdését, hogy ki kapta meg az állam által biztosított szakértői díjakat, hanem az is, hogy a debreceni szakértők milyen apparátust alakítottak ki az évek során arra, hogy meggyőzzék a hatóságokat.

Az intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban – írják –, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel. Bár a vállalkozások hivatalos pecsétjén a szabályozás szerint kizárólag a cég székhelyét vagy telephelyét lehetne feltüntetni, hat-hét debreceni szakértő pecsétjén nem az szerepelt, hanem a 4002 Debrecen Postafiók 400. cím, ami a Debreceni Egyetem címe.

A kis módosítás miatt úgy tűnhetett, hogy a szakértők az egyetemi intézet számára küldött hatósági kirendeléseket jogszerűen teljesítik a munkahelyükön, az ottani erőforrásokat használva, miközben a díjakat a saját számlájukra átirányítják.

Borítókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt