Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szijjártó Péter csúnyákat írt Jean-Claude Junckerről az MTI-nek

Szijjártó Péter csúnyákat írt Jean-Claude Junckerről az MTI-nek

Jean-Claude Juncker az elmúlt négy és fél évben bebizonyította, hogy alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy a román külügyminisztérium üdvözölte Jean-Claude Juncker december elsejével – Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi ünnepségével – kapcsolatos állásfoglalását, ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt.

Az Európai Bizottság elnöke a nagy román egyesülés napját egész Európa ünnepének nevezte.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: Junckernek Európa egységét kellett volna megtestesítenie, de erre soha nem volt képes, sem a Brexitnél, sem a migrációnál, sem a román nemzeti ünnepnél.

A külügyminiszter hangsúlyozta:

„Európa akkor lesz erős és egységes, ha elfogadjuk, hogy bizonyos történelmi dátumok egyeseknek örömöt jelentenek, másoknak viszont fájdalmat. Az is fontos lenne, hogy “azoktól, akik szomorúan emlékeznek egy eseményre, ne várják el, hogy örüljenek, az ilyen elvárás ugyanis erkölcstelen és tisztességtelen” – fogalmazott Szijjártó Péter. (MTI)

Borítókép: Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (b) és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napi tanácskozásán Brüsszelben 2013. február 7-én. (MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi)