Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Rakják be a tévébe, hogy a vácrátótiakat megeszi a kosz” – több mint száz településen tényleg leállt a szemétszállítás

„Rakják be a tévébe, hogy a vácrátótiakat megeszi a kosz” – több mint száz településen tényleg leállt a szemétszállítás

Bár Gödöllő még nem az új Nápoly, és sehol sem gázolnak az emberek térdig a mocsokban, egyre kilátástalanabb helyzetben vannak azokon a településeken élők, ahol jobb esetben csak hétfő óta nem szállítja el a szemetet a szolgáltató. Van, aki a fővárosba hordja a hulladékot Veresegyházról.

„Már múlt héten sem vitték el a szemetet, kezdünk besokallni. Mindenkinek teli a kukája meg minden mása is” – mondja egy férfi Vácrátóton, a főút mellett, miközben egy elnyomott csikket tömköd a megtelt kukába.

500 forint a zsák Fotó: Veres Viktor

500 forint a szemetes zsák

Mint a Zoom.hu is beszámolt róla, a Zöld Híd Kft. hivatalosan hétfő óta nem szállítja el a szemetet Nógrád és Pest megyében, összesen 116 településen. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) ugyanis egyszerűen nem fizette ki az önkormányzati társulásból létrejövő cég költségeit. A Zöld Híd szerint 2,5 milliárd forintra lenne szükségük ahhoz, hogy rendezzék a helyzetet, a kormány szerint ez zsarolás, aminek nem engednek.

A vácrátóti férfi háza előtt nemcsak a kuka, két zsák is teli van. Mint mondja, a zöld színűt az egyik kukástól vette, 500 forintért árulta darabját a településen a szemétszállító autó ülése alól.

„Rakják be a tévébe, hogy a vácrátótiakat megeszi a kosz! Mit csináljunk, a házban tartsuk a szemetet? ”

– kiabálja utánunk a költői kérdést a férfi élettársa.

Van, ahol még elhordják

Balassagyarmat és Vác még szerencsés, ott ugyanis alvállalkozók végzik a munkát, azt ígérték, hogy szállítanak. A Duna menti településen hétfőn délelőtt valóban nem találtunk olyan kukát, ami ne lett volna üres. Úgy tudjuk, a többi érintett önkormányzatnál dolgoznak a megoldáson, de azt, hogy pontosan kik vihetnék el a hulladékot, sehol sem tudják.

Általános látvány a helyben hagyott zöldhulladék Fotó: Veres Viktor

A Vácrátóttól Gödöllőig tartó főút mellett gyakori látvány a teletömött zöldhulladékos zsák. Veresegyházon valaki “igényesen” a buszmegálló kukája mellé helyezett belőlük néhányat, hátha úgy előbb elszállítják. A településen egyébként múlt héten még elvitték a szemetet, hétfőn már nem. Reggel kellett volna ürítenie a kukákat a szolgáltatónak, de a szemetesek délelőtti ottjártunkkor még tele voltak.

Buszmegálló Veresegyházon Fotó: Veres Viktor

Egy helyi nő elmondta a Zoom.hu-nak, hétvégén tudta meg, hogy elmarad a szállítás,

kocsiba tette a szemetet és elvitte az édesanyjához, Rákospalotára,

ott ugyanis még űrítik a kukákat. A Zöldhíd honlapja szerint bár Szadán is ők felelnek a szemétszállításért, ottjártunkkor üresek voltak a kukák. A településen még dugót is okozott egy lassan menetelő hulladékszállító autó, a sofőrtől és a rajta dolgozóktól megtudtuk, őket másik szolgáltató alkalmazza, hogy ki, azt nem árulták el, minden bizonnyal szintén egy alvállalkozó. A városházát hiába kerestük a kérdésünkkel.

Szadán még dugót is okozott a kukásautó Fotó: Veres Viktor

Gödöllő lassan elesik

„ Azért ez még nem Nápoly, de a helyzet nagyon durva”

– mondta egy férfi Gödöllőn, a Kazinczy körúti lakótelepen. Itt hivatalosan szerdán kellene szállítani a szemetet, de úgy tudjuk, a városban több helyen már múlt héten sem járt a kukásautó.

Ami nem fér be, az mellé kerül Fotó: Veres Viktor

Gémesi György, a település polgármestere a Zoom.hu kérdésére annyit mondott, kedden sajtótájékoztatót tartanak a témában, addig nem nyilatkozik. Azt ugyanakkor megjegyezte, gyűlik a szemét a városban, a hosszú hétvégén még inkább eldurvult a helyzet. A városban több lakótelepet is körbejártunk, a központban találtunk számos olyan kukát, amiből szó szerint kifolyt a szemét.

Laktelepi látkép Fotó: Veres Viktor

A helyzetet súlyosbító probléma, hogy a lakosok közül sokan – jól láthatóan – már azzal sem törődnek, hogy szelektíven gyűjtsenek, csak az számít, hogy valamiképpen beletömködjék a hulladékot a kukába. Simán belekerült ételmaradék a papíros rekeszbe és üveghulladék a műanyagok közé.

Nem szelektálnak Fotó: Veres Viktor

„ Még tűrünk, de kezdjük megelégelni, már csak a kuka mellett van hely a szemétnek”

– mondja egy kutyát sétáltató férfi a városi buszmegálló melletti lakótelepen.

Megtelve Fotó: Veres Viktor

Azért még bejárnak

A Zöld Híd arra kérte az érintetteket: a felhalmozódó hulladékot biztonságos módon, az edény méretének megfelelő, lezárt zsákokban, lehetőleg saját területen tárolják. Hétfőn jelezték a Facebook-oldalukon, hogy a dolgozók felvették a munkát. Hozzátették, a lakosság nem a Zöld Hídnak fizeti a hulladékgazdálkodási díjat, hanem az NHKV-nak. Ők pedig tőlük nem kapták meg a szolgáltatásuk fenntartásához szükséges összeget.

Pénz hiányában nem tudják működtetni a céget, ezért állt le kényszerűen a hulladékok begyűjtése.

Nem a tűzoltók!

A Katasztrófavédelem kérdésünkre válaszolva megírta, a vonatkozó jogszabályok szerint a lehető legrövidebb időn belül megszervezik az érintett Pest és Nógrád megyei településeken a hulladékszállítást.

Fotó: Veres Viktor

Ennek részeként pénteken este egyeztetést folytatott a jelenleg a térségben szolgáltató Zöld Híd Kft. a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő képviselőivel. Bár ilyen kérdést nem írtunk, hangsúlyozták, természetesen szó sincs arról, hogy a Katasztrófavédelem eszközeivel a tűzoltók végeznék a szemétszállítást.

Borítókép: Kukák egy gödöllői lakótelepen Fotó: Veres Viktor