Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem kérnek Trumpból Pittsburghben

Nem kérnek Trumpból Pittsburghben

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök és felesége kedden ellátogatna abba a pittsburghi negyedbe, amelynek a zsinagógájában történt szombaton a 11 halálos és hat sebesült áldozatot követelő tömeggyilkosság, de a város polgármestere és több zsidó vezetője egyelőre ellenzi a látogatást.

A tömeggyilkosság hatására kiújult az országban a vita az elnök gyújtó hatású retorikájáról, amelyről bírálói – köztük Bill Peduto demokrata párti pittsburghi polgármester – azt mondják, táplálja a politikai ellenségeskedést és a jobboldali szélsőségességet.

“Igenis van hatása a szavaknak” – jelentette ki Peduto a CNN hírtévének adott interjújában.

Hozzátette, hogy szerinte az elnöknek várnia kellene a látogatással addig, amíg az összes temetést meg nem tartják. Zsidó szokás szerint a halottakat 24 órán belül el kell temetni, de a nyomozás és amiatt, hogy 11 temetés megszervezése nem egyszerű, a szertartások egy részét halasztják.

Egy helyi zsidószervezet nyílt levelet intézett Trump elnökhöz – és ezt több tízezren írták alá -, és ebben kijelentik, hogy nem látják szívesen mindaddig, amíg “visszavonhatatlanul” el nem ítéli a fehér nacionalizmust. Trump és kormánya már korábban visszautasította a vádat, hogy bátorítanák a fehér nacionalistákat és a neonácikat, akik viszont nyíltan támogatják őt. Jeffrey Myers, a pittsburghi Élet Fája zsinagóga rabbija viszont azt mondta hétfőn az ABC tévének nyilatkozva, hogy az Egyesült Államok elnökét mindig szívesen látják.

Hétfőn vizsgálóbíró elé állították a tömeggyilkosság elkövetésével vádolt Robert Bowerst.

Bowers tudomásul vette az ellene felhozott mind a 29 vádpontot, köztük az amerikai polgári szabadságjogok megsértését, amelyet az ügyészek gyűlöletbűncselekménynek tekintenek. Ha elítélik a vádlottat, akkor akár halálbüntetést is kaphat. Legközelebb csütörtökön kell a bíróság elé állnia.

Borítókép: Pittsburgh, 2018. október 28.
Gyászolók a pittsburghi Élet Fája zsinagógánál rögtönzött emlékhelyen 2018. október 28-án. Az előző napon a 46 éves Robert Bowers tüzet nyitott az imaházban zajló szertartáson, a támadásban tizenegy ember meghalt, hatan megsebesültek. Bowerst rendőrök meglőtték és elfogták.
MTI/EPA/Vincent Pugliese