Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy lépéssel megint közelebb a 43 milliárdos korcsolya központ

Egy lépéssel megint közelebb a 43 milliárdos korcsolya központ

Számos, a kivitelezéshez nélkülözhetetlen munkára írt ki pályázatot a Nemzeti Sportközpontok, így a kormány egy lépéssel megint közelebb került egy olyan sportcélú beruházáshoz, ami eszementen sokba kerül.

Újabb munkák elvégzését indítja meg a Nemzeti Sportközpontok (NS) a Nemzeti Korcsolyázó Központ kapcsán. Az NS a lebonyolítói, a mérnöki, a tanácsadói, a tervellenőri és az építési műszaki ellenőri feladatok ellátására és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzésére írt ki közbeszerzési eljárást.

A nyertesnek a beruházás két üteméhez kapcsolódóan el kell végeznie – a kiírás szerint – a többi közt

  • a beruházás előkészítésével kapcsolatos feladatokat,
  • az engedélyezési tervek elkészítéséhez kapcsolódó munkákat,
  • a költségellenőrzésekkel, elszámolásokkal kapcsolatos ügyintézést,
  • a projekt időbeli ütemezésével kapcsolatos teendőket,
  • vagy a kiviteli tervek elkészítéséhez kapcsolódó feladatokat.

Ezeken felül a beruházás kivitelezésével kapcsolatos műszaki ellenőri munkák és az üzembe helyezéshez kötődő feladatok is a pályázat nyertesére várnak.

A tervek szerint a Nemzeti Korcsolyázó Központ a Puskás Ferenc Stadion mögött, a Budapesti Olimpiai Központ területén épülne fel. A csarnok miatt elbontják – a többi közt – a Millenáris Velodrom pályát és a Kisstadiont.

Fotó: BORD Építész Stúdió

Ezzel a kormány egy újabb sportközpontú beruházása gyorsulhat fel. Tavaly év végén már tudható volt, miként is nézne ki a Nemzeti Korcsolyázó Központ. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, valamint a bíráló bizottság vezetője akkor hirdette ki, hogy a BORD Építész Stúdió nyerte az épületre kiírt nemzetközi tervpályázatot. Az összeg pedig, amibe kerül a csarnok, egyáltalán nem aprópénz, hiszen

az akkori értékbecslésben 43 milliárd forintot jelöltek meg.

Kósa azonban sokat mondóan ehhez hozzátette, hogy ez a szám nem alkalmas az iránymutatásra. A korábbi sportcélú beruházások alapján nagy kockázat nélkül kijelenthető, hogy ez bizony többe fog kerülni. A jégcsarnokot a nemzetközi szövetség, az ISU előírásainak megfelelően alakítják ki, 400 méter hosszú, négypályás, műjeges gyorskorcsolya pályát és négy műjeges gyakorló pályát hoznak létre.

Fotó: BORD Építész Stúdió

Arról, hogy a pálya olimpiai helyszín legyen, alighanem le kell mondania a kormánynak. Kósa Lajos eredményhirdetésekor még úgy állt, hogy Graz indul a 2026-os téli játékok megrendezéséért. Ekkor magyar oldalról gyorsan felmerült az igény, hogy Magyarország beszállna az osztrákok mellé, akiknek jelezték is, hogy szívesen adnának otthont a korcsolyaszámoknak. A versenyeket az új központban rendezték volna, ami a tervek szerint 2022-re készülne el. Időközben azonban az osztrákok bejelentették, hogy elengedik az olimpiával kapcsolatos terveiket. Néhány napja, október elején pedig kiderült, hogy három helyszín: Calgary, Stockholm, valamint közösen Milánó és Cortina d’Ampezzo küzd meg a téli játékok 2026-os rendezési jogáért.

Vagyis az új Nemzeti Korcsolya Központban olimpiát egy ideig biztosan nem rendeznek.

Kiemelt kép forrása: BORD Építész Stúdió