Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az ENSZ nemzetközi szakértői vizsgálatot követel a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében

Az ENSZ nemzetközi szakértői vizsgálatot követel a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében

Nemzetközi szakértők bevonásával zajló vizsgálatot követelt Michelle Bachelet,az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október 2-án meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

Bachelet kijelentette, hogy üdvözli a török és a szaúdi hatóságok erőfeszítéseit az ügy kivizsgálására és a feltételezett elkövetők felelősségre vonására. Hozzáfűzte azonban: mivel láthatóan magas rangú szaúd-arábiai tisztségviselők is közreműködtek Hasogdzsi megölésében, nagyon magasra kell helyezni a mércét, hogy szavatolni lehessen a valódi igazságszolgáltatást. Szerinte ezért a nemzetközi szakértők számára független nyomozás keretében hozzáférést kell biztosítani az ügyben gyűjtött bizonyítékokhoz és a meghallgatott tanúkhoz.

Az ENSZ-főbiztos emellett felszólította a rijádi vezetést, hogy tárja fel, hová lett elrejtve Hasogdzsi holtteste, mégpedig minden további halogatás nélkül. Mint mondta, a földi maradványok halottkémi vizsgálata elengedhetetlen eleme a megdöbbentően arcátlan bűncselekmény feltárásához. Bachelet múlt kedden az ügyben érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését is szorgalmazta.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, az után, hogy bement országa isztambuli főkonzulátusra, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze. Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nemzetközi nyomásra beismerte, hogy „dulakodás közben” meghalt, majd újabb, egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. A szaúdi főügyész a múlt héten jelentette ki először, hogy a gyilkosság kitervelt volt.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Sabah napilap