Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A belharcok miatt elfordultak pártjuktól a Jobbik és az LMP szavazói

A belharcok miatt elfordultak pártjuktól a Jobbik és az LMP szavazói

A Fidesz negyed éve közel ugyanakkora tábort mutat fel, jelenleg a választókorú népesség 36 százaléka támogatja a kormánypártot – derült ki a Závecz Research friss felméréséből. A pártszakadást átélő Jobbik a parlamenti választásokat követő visszaesés után a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre azonban 10-ről 8 százalékra szűkült támogatóinak aránya.

Forrás: Závecz Research

Ezzel párhuzamosan mérhetővé vált a Jobbik “szakadárjai” alkotta új formáció, a Mi Hazénk Mozgalom, amely 1 százalékon áll. Ugyanennyi, 1 százalékos a választókorú népesség körében a Párbeszéd támogatottsága is. Az MSZP 7, a DK pedig 5 százalékon áll. A belharcaival elfoglalt LMP-t: a választókorúak 2 százaléka támogatja. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum is 2 százalékon állnak.

A pártot választani nem tudók aránya továbbra is magas, 34 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. Utánuk a sorban a DK jön 7 százalékkal, majd a Momentum, 4 százalékkal.

Forrás: Závecz Research

Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, vagyis szemben 2018. áprilisával, ha “most vasárnap” lennének a választások, már nem jutnának be a Parlamentbe. A Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2 százalékos a támogatottsága e körben. A Mi Hazánk Mozgalom pedig az eltökélt választópolgárok 1 százalékára számíthat – derült még ki a Závecz reprezentatív közvélemény-kutatási adataiból.

Szinte bezuhantak az MSZP szintjére

A Záévecz elemzése rögzíti, hogy a Jobbikban zajló eseményeknek, a korábbi pártelnök távozásának, a nyáron és közelmúltban történő kilépéseknek a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent a párt tábora, hiszen májusban még a teljes népesség 15 százaléka támogatta. Akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt, ám júliusra elveszítette szavazóinak harmadát, mostanra pedig még többet.

közvélemény-kutatás 2018. október Forrás: Závecz Research

A Jobbik visszaesése azt is eredményezte, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. Ez a szoros eredmény magával hozta azt is, hogy néhány társadalmi csoportban a szocialisták megelőzik a Jobbikot. Különösen az idősek körében nagy az előnyük (12 illetve 6 százalék), de a fővárosban (11-7) és az alacsony iskolázottságúak (10-6) körében is valamivel több híve van az MSZP-nek.

Borítókép: Eredményváró az NVI-nél a parlamenti választás napján, 2018. április 8-án. / MTI Fotó: Soós Lajos