Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végre nyilvános a jelentés a kórházi fertőzésekről

Végre nyilvános a jelentés a kórházi fertőzésekről

Felkerült az ÁNTSZ honlapjára a 2017-es év kórházi fertőzéseiről szóló jelentés – írja a Társaság a Szabadságjogokért az oldalán. A TASZ szerint egyébként furcsa, hogy eddig az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel az adatokat, most meg az ÁNTSZ oldalára. Azt is sérelmezi a jogvédő szervezet, hogy nem közérthető a nyilvánosság számára a jelentés. Hogy miről van szó? Íme:

Az enterális nosocomiális járványok főként a belgyógyászati jellegű (26), rehabilitációs (22), ápolási és krónikus belgyógyászati (20), pszichiátriai (13) osztályokon fordultak elő. Ezeken kívül még 1 intenzív osztályon és 5 manuális osztályon (sebészet, érsebészet, ortopédia, urológia) is előfordult enterális járvány. A vírusok okozta enterális járványok kialakulásának gyakori kockázati tényezői a vizsgálatok alapján az egészségügyi dolgozók, illetve az elkülönítési lehetőségek hiánya, valamint a zsúfoltság.

Ugye értik? Vagy itt van ez:

A bejelentett 30 specifikus járvány 20,0%-a – 2017. évben ez 6 járvány – Clostridium difficile okozta esethalmozódás volt (2016. évben 6 járvány – 19,4 %). A további 24 járvány megoszlása: 7 véráramfertőzés, 2 sebfertőzés, 2 alsó légúti, 10 kevert fertőzés, 1 húgyúti fertőzés, valamint 1 bőr- és lágyrész fertőzés.

De ez se kutya:

Két járványt Staphylococcus aureus, egy-egy járványt Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter cloacae, Pantoea agglomerans okozott. A specifikus járványok kialakulásának helye a Clostridium difficile járványok kivételével 51,9%-ban felnőtt és gyermek intenzív ellátást végző osztályok, 22,2%- ban a manuális osztályok (sebészet, traumatológia, ortopédia), 11,1%-ban belgyógyászati jellegű (belgyógyászat, infektológia, gastroenterológia) osztályok, valamint 11,1%-ban PIC és neonatológiai részlegek, illetve 3,7%-ban hosszú ápolási osztályok voltak.

Még szemezgethetnénk belőle, de felesleges, mert az nem derül ki, hogy melyik kórházakban történtek a fertőzések, hányan lettek betegek, vagy hányan haltak meg ettől. Aki érti, miről van szó, az nyugodtan szemezgessen a jelentésből.

Az influenza járvány miatti látogatási tilalomra figyelmeztetõ felirat a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. január 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás