Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem lesz többé kancellár Angela Merkel

Nem lesz többé kancellár Angela Merkel

A német kancellár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem száll harcba a következő 2021-es német parlamenti választáson a kancellári székért. A hivatali idejét kitölti.

Sajtótájékoztatót tartott Angela Merkel német kancellár és megerősítette, ami már korábban kiderült: nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Merkel korábban azt mondta, a kancellári és a pártelnöki pozíció kéz a kézben jár, így sejteni lehetett, hogy Merkel a kancellári székért sem száll harcba a 2021-es német parlamenti választáson.

„ Nem fogok újraindulni a kancellári pozícióért. Ha újraindulnék, akkor nem mondtam volna le a pártelnöki pozícióról”, magyarázta a sajtótájékoztatón Angela Merkel.

Hozzátette, a most következő időszakban van idő értékelni a kormány munkáját, és ahhoz képest új személyi döntéseket hozni és felkészülni azokra az időkre, amikor már nem ő lesz a kancellár.

„Több pozitív, mint negatív hatása lesz ennek a döntésnek. Ezt az eddig felhalmozott kormányzati tapasztalatból mondom”, értékelte döntését Merkel.

Hessen tartományban a hivatalos végeredmény szerint a CDU kapta a legtöbb szavazatot, viszont több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el. Erről Merkel a BBC tudósítása szerint azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy teljes felelősséget vállal a szavazáson elért eredményért.

A CDU mellett a Hessenben ellenzékben lévő, szövetségi szinten pedig a kereszténydemokratákkal együtt kormányzó Német Szociáldemokratra Párt (SPD) is súlyos veszteségeket szenvedett el, támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Október közepén a bajor választások okoztak fejtörést Angela Merkelnek: a tartományban a CDU szövetségese, a Keresztényszociális Unió (CSU) csaknem hetven éve a leggyengébb eredményt érte el. A kancellár 2005 óta vezeti Németországot és 18 éve tölti be a CDU elnöki tisztségét.

Borítókép fotó: MTI/EPA/Yoan Valat