Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mi lesz veled, Németország Angela Merkel nélkül?

Mi lesz veled, Németország Angela Merkel nélkül?

Elindult a helyezkedés a Kereszténydemokrata Unióban (CDU), de ha Merkel nélkül sem lesznek képesek kimászni a gödörből, az sem kizárt, hogy a Zöldek adják Németország következő kancellárját.

Bármilyen rendkívülinek is tűnik Angela Merkel bejelentése, miszerint nem indul decemberben a CDU pártelnöki tisztségéért, illetve a 2021-es parlamenti választáson a kancellári székért, a döntése nem meglepő. A korábbi eseményekből, főként az utóbbi két sikertelen tartományi választásból teljesen ésszerűen következik, hogy Merkel belátta: számára véget ért a politikai élet.

Hettyey András, az NKA Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia tanszékének adjunktusa a Zoom.hu-nak értékelte a kancellár döntését, és hogy mi vár Németországra a következő időszakban.

Ki lesz az utódja Merkelnek? Merre tolódik a CDU? Lesz-e Zöldpárti kancellárja Németországnak?

Bár Angela Merkel hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 2021-ig marad a kancellári székben, Hettyey András szerint már az is figyelemreméltó, hogy Merkel idáig bírta.

„18 éve elnöke a pártnak, lassan 14 éve vezeti az országot, ennyi idő alatt elhasználódnak a politikusok. Nem ő az egyetlen politikai szereplő, akit elkoptatott a politika.

Én csodálkoznék, ha 2021. január elsején Angela Merkelnek hívnák a német kancellárt,

hiszen már idén decembertől új elnöke lesz a Kereszténydemokrata Uniónak. Száz az egyhez adok esélyt arra, hogy kitölti a kancellári posztot” – vélekedett Hettyey András.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (b) a párt kijelölt főtitkárával, Annegret Kramp-Karrenbauer saarvidéki tartományi miniszterelnökkel a párt berlini vezetőségi ülésén 2018. február 19-én. (MTI/AP/Markus Schreiber)

A következő hónapokban elindul a helyezkedés a CDU-ban és kiderül, ki a legerősebb politikai szereplő a pártban, aki esélyes lehet Merkel utódjaként. A Reuters értesülései szerint Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára a legesélyesebb a posztra. Tehetséges, tapasztalt politikusnak tartják és főleg jó kapcsolatokkal rendelkezik, Merkel szövetségese a pártban. Hettyey szerint is a főtitkár az egyik legerősebb CDU-s politikus jelenleg – ez viszonylag hamar, a decemberi CDU-s kongresszuson kiderül.

Feljön-e a CDU?

Hettyey András szerint a következő időszak nagy kérdése, hogy merre indul el a CDU. A szavazók szemében a 2015-ös menekültválság során Merkel rosszul kezelte a krízishelyzetet, amikor beengedte Németországba a menekülteket.

„Nem látta be, hogy hibázott, és ezt többen felróják neki. Nem mondta, ki, hogy »bocsánat, hibáztam« , ez pedig politikai hiba”

– mutatott a szakértő.

Migránsok a regisztrálásukért állnak sorban a tartományi egészségügyi és szociális hivatal (LaGeSo) épülete előtt Berlinben 2015. október 9-én. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Angela Merkel döntésével nemcsak ő, hanem az emberei is „buknak”. Erre jó példa, hogy a CDU frakciójának éléről leszavazták az Angela Merkel által támogatott Volker Kaudert idén szeptemberben, aki 2005 óta vezette a frakciót. Jelenleg a párt támogatottsága 28-30 százalék körül van, de a potenciális választók egy része visszatérhet a CDU-hoz Merkel távozásával. Bár ehhez az is kell, hogy az emberek számára világossá váljon, merre mozdul el a párt.

„A CDU-nak karakteresebbé kell válnia, markánsan jobboldali pártnak kell lennie.

Németországban úgy lehet választást nyerni, ha egy párt középen van. Angela Merkel éppen ezért középre pozicionálta a pártot, de ezzel együtt túl szürkévé vált. Ezért a jobboldali értékrendnek megfelelően kell kommunikálniuk többek között a migrációról, ha a szélsőjobboldali AfD-t vissza akarják szorítani” – hangsúlyozta Hettyey.

Bekavarhatnak a szocdemek

A szakértő arra számít, hogy a következő néhány hétben nem történik majd kormányzás Németországban, sem belpolitikai, sem nemzetközi téren. A helyzetet pedig tovább bonyolítaná, ha a szociáldemokraták (SPD) úgy döntenének: kiválnak a kormányból. Abban az esetben Berlinben újra kellene osztani a lapokat, és Hettyey András szerint az sem zárható ki, hogy új választásokat írnának ki. Az SPD – a CDU-hoz hasonlóan – nagy bajban van, rendre alul teljesített a legutóbbi két tartományi választáson.

Angela Merkel német kancellár (j) Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek társelnöke (b) és Claudia Roth parlamenti alelnök mellett a parlament 2018. március 14-i ülésén Berlinben. (MTI/AP/Michael Sohn)

Az, hogy a többi párt, főleg a Zöldek és az AfD miként tud profitálni Merkel távozásából, szintén nem jelentéktelen kérdés. Ha a CDU Merkel nélkül sem lesz képes kimászni a gödörből és folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor akár az is elképzelhető – bár Hettyey András szerint erre kevés az esély –, hogy

a Zöldek pártjából kerül ki Németország új kancellárja.

A Zöldek már most is több tartományban hatalmi pozícióban vannak, van olyan német tartomány, ahol ők adják a miniszterelnököt. A bevándorlásellenes AfD támogatottsága jelenleg 16-17 százalék, és a tartományi választásokon a várakozásokhoz képest alul teljesítettek. Hettyey András rámutatott, hogy az AfD támogatottsága elmarad az egy évvel ezelőtti számoktól.

„Hatalomtechnikailag az is kérdés, hogy ki lépne koalícióra az AfD-vel?” – tette fel a kérdést a szakértő.

Borítóképen a német parlamenti választásokon győztes Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke és kancellárjelöltje a párt elnökségi ülésén Berlinben 2017. szeptember 25-én, a választások másnapján./MTI/EPA/Christian Bruna