Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kilenc felesleges műtétet végeztetett el magán, hogy fájdalomcsillapítóhoz juthasson egy gyógyszerfüggő nő

Kilenc felesleges műtétet végeztetett el magán, hogy fájdalomcsillapítóhoz juthasson egy gyógyszerfüggő nő
  • 2018. október 29., 10:16

Nicki Hari kétgyermekes édesanya 25 éven keresztül volt fájdalomcsillapító-függő, ami tönkretette a házasságát és majdnem az egész életét is.

A brit nő még egy 18 éves korában kezdődő erős térdfájdalom miatt kezdett el gyógyszert szedni, amit háziorvosa írt fel neki, mikor dadusként dolgozott.

A paracetamol és kodein keverék egy olyan bizsergető nyugalmat adott, amire szinte azonnal rákaptam.

– mesélte a nő, aki azóta is inkább kiböjtöli, míg el nem múlik a fejfájása, minthogy gyógyszerhez nyúljon. Ráadásul akkoriban a gyógyszerek szedése nem volt elég a fájdalom tartós csillapításához, így elküldték egy specialistához, aki a műtét mellett döntött. Ez a térdműtét változtatott meg végül mindent, mivel ekkor már morfiummal bódították, ami nem csak a felhőkig, a függőségbe is átlőtte Nicki-t.

Mikor elbocsátották a kórházból ismét az első keveréket írták fel neki receptre, csak erősebb formában, 15 helyett 30 mg kodeinnal és 500 mg paracetamollal. De ahogy teltek a hetek már napi 10 tablettát is szedett a felírt háromszor kettő helyett, hogy ugyan azt a hatást produkálja, mint régebben.

Ez pedig még csak a lejtő teteje volt, innentől folyamatosan hazudozni kezdett, mivel orvosa szeretett volna szünetet beiktatni a fájdalomcsillapítók szedésében, ezért inkább orvosról orvosra járt, hogy folyamatosan legyen elég gyógyszere.

27 éves korára már kemény gyógyszerfüggő volt, és valamivel mindig sikerült manipulálnia orvosait. Többször elküldték röntgenre, de ott mindent rendben találtak. Végül odáig jutott, hogy még egy bölcsességfogait is altatásban műtette ki, hogy felírják neki a fájdalomcsillapítókat, 30 éves korában pedig elkezdett erősebb ópiátszármazékokat is szedni. Éjjel altatóval tudta végigaludni az éjszakát, mert már pár óra után is jelentkeztek nála a szorongásos, influenza elvonási tünetek.

Painkiller addict reveals she had nine unnecessary operations just to get drugs

Whenever Nicki Hari gets a headache, the last thing she does is head to the medicine cabinet. Instead, she’ll drink water, massage her temples, or lie down in a darkened room – anything to avoid taking pills.

Férje próbálta ráébreszteni, hogy súlyos gondja van, de ő a térdeire és mindenre ráfogta, miért van szüksége a gyógyszerekre, sőt elrejtette azokat és azt mondta, leállt velük. Orvosainak is azt mondta, hogy el-el hagyja őket, csak hogy még többet írjanak fel neki. Annyira mélyre süllyedt, hogy kérte orvosait további térdműtétet szeretne, mert nem múlnak el a panaszai. Csak akkor hagyott fel egy időre a gyógyszerek szedésével, mikor terhes lett fiaival.

Minden alkalommal elhatározta, hogy ez volt az utolsó, de sorozatosan visszaesett. 41 évesen orvosai azt javasolták neki, hogy távolíttassa el méhét, mert nem lettek jók az eredményei, és kisebb elváltozásokat is felfedeztek.

Részben azért is egyeztem bele, mert tudtam, egy ilyen komoly műtét után erős gyógyszereket kapok majd.

– mondta, aki pár hónappal a műtét után érte el a gödör alját. Esténként, mikor lefektette fiait annyi gyógyszert szedett be, hogy nem is emlékezett rá később, ezért rádobott még párat, amíg azok teljesen ki nem ütötték. Alig kelt ki az ágyból, zombiként létezett.

Férje már teljesen lemondott róla, de két barátja még nem adta fel és ez volt az egyetlen és legnagyobb szerencséje. Mikor egyik nap nem vette fel a telefont, a lakására mentek, Hari pedig épp ki akart ugrani az ablakon. Ekkor döbbentek rá, hogy nagy a baj és azonnal felöltöztették, és akarata ellenére, de elvitték egy előre leegyeztetett időpontra egy pszichiáterhez, aki hosszú évek után végre kimondta: Nicki súlyos gyógyszerfüggő.

Egy részem persze elhitte, hogy így van, míg egy másik azért tiltakozott, mert hiszen orvosok írták fel nekem ezeket

– mondta, de most végre úgy érzi, végre visszakapta az életét. Minőségi időt tud tölteni a fiaival, és végre el tud járni a barátaival. Ráadásul egy rehabilitációs magánintézetben munkát is talált, hogy így segíthessen az olyanoknak, mint amilyen ő is volt.

Nem hibáztatom az orvosokat, mivel én manipuláltam őket a gyógyszerek felírására, de ez intő jel lehet, hogy szükség van a fájdalomcsillapítás megreformálására és alternatív gyógymódok kifejlesztésére.

(via Mirror, borítókép forrása: Pixabay)