Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hat évig volt zárva a háború miatt, most újra megnyílt a Szíriai Nemzeti Múzeum

Hat évig volt zárva a háború miatt, most újra megnyílt a Szíriai Nemzeti Múzeum

A látogatók megnézhetik élőben azt a munkát is, amit a restaurátorok végeznek az Iszlám Államtól visszafoglalt Palmüra műkincsein.

A Szíriai Nemzeti Múzeumot akkor zárták be és ürítették ki, amikor az országban dúló polgárháború elérte a fővárost, Damaszkuszt. A szíriai vezetők a múzeum újranyitásával a normális élet visszatérését ünnepelték.

A múzeumban kiállított műkincsek között találhatók 2. századi falfestmények Dura-Európosz kelet-szíriai sivatagi romvárosból, textilek a közép-szíriai Palmürából és a győzelem görög istennőjének, Nikének a szobra az ország déli részéből.

Az országot 2011 óta sújtó fegyveres konfliktust megszenvedte az ország gazdag kulturális öröksége is. A hatóságok bezárták a múzeumokat és biztonságba helyeztek több mint 300 ezer műkincset, ám az Iszlám Állam terrorszervezet több régészeti helyszínt elpusztított, rengetek antik tárgy fosztogatók birtokába került.

Mahmud Hammud, az ország múzeumait és régészetét irányító hatóság vezetője elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint 9 ezer műkincset állítottak helyre, ám több százezer értékes régi tárgyat és szobrot csempésztek külföldre.

A látogatók az újranyílt múzeumban megnézhetik, ahogy az Iszlám Államtól visszafoglalt Palmüra műkincseit restaurálják. (MTI)

Kiemelt kép: Katonák Palmürában 2016. április 1-jén, miután március 27-én a szíriai kormányerők orosz támogatással visszafoglalták az ókori szíriai romvárost az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől. Palmüra szerepel az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén / Fotó: Juszef Badaui/MTI/EPA