Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elengedték Simonka kezét: felfüggesztették a fideszes politikus mentelmi jogát

Elengedték Simonka kezét: felfüggesztették a fideszes politikus mentelmi jogát

Saját párttársai is megszavazták a fideszes Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, így megindulhat az ügyészségi eljárás a kormánypárti politikus ügyében. Az Országgyűlés 163 igen szavazattal, egyhangúan döntött így, 35 képviselő nem szavazott. Így alakult a szavazás:

Képviselőcsoport Igen szavazatok száma A frakció százalékában

Fidesz 97 83%

Jobbik 20 91%

KDNP 16 100%

MSZP 8 53%

DK 5 56%

LMP 5 83%

Párbeszéd 4 80%

független 7 88%

nemzetiségi képv. 1 100%

ÖSSZESEN 163 82%

Mint arról a Zoom.hu is írt, Simonkát

bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

hallgatnák meg a nyomozók. Ennek érdekében a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként, Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél Simonka György mentelmi jogának a felfüggesztését. Itt olvasható a legfőbb ügyész indítványa:

03117 by Tibor Lengyel on Scribd

Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a szavazás előtt bejelentette: a közvádas ügyekben kiadják a politikusokat, ezt javasolta a bizottsági is egyhangúan. A szavazás előtt az ülésteremben jelen lévő Simonka nem kívánt szólni.

Simonka György MTI Fotó: Soós Lajos

A vádhatóság szerint megalapozott a gyanú arra, hogy Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Simonka és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket is felülárazták, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel.

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, maga Simonka is reagált a vádakra: nem is értette a dolgot. A képviselő a Facebook-oldalán azt írta ezzel kapcsolatban, hogy

“Igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság.”

Simonka mentelmi jogának felfüggesztését a Liberálisok úgy kommentálták: “a politikus korrupciós botránya nem egyedi eset a Fideszben, Orbán Viktor pártja rendszerszinten csapolja meg az uniós forrásokat.” Úgy vélték, Mengyi Roland és Simonka ellen vélhetően csak a kormánypárt belső harcai miatt kezdődhetett eljárás, de félő, hogy “a korrupcióra épülő Orbán-rendszer többi haszonélvezője továbbra is zavartalanul károsíthatja meg a magyar embereket.” Ezért is tartják fontosnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

Az MSZP úgy reagált: “Riadó!” Közleményükben azt írták, “az ügyészség által súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított S. Györgyre (nem a Soros) hasonlító férfit látták többen kószálni Budapest belvárosában, ezért tájékoztatjuk a rendőrséget, hogy az illető személyt Budapesten, a Kossuth tér 1-3 alatt tudják őrizetbe venni.”

A DK kivonult az eskütételről

Mielőtt Simonka mentelmi jogáról szavaztak volna, letzette képviselői esküjét az egykori elszámoltatási kormánybiztos, a fideszes Budai Gyula, aki a miniszteri posztja mellett a Parlamentből is távozó egykori erőforrásminiszter, Balog Zoltán helyére ült be az Országgyűlésbe. A DK képviselői kivonultak Budai eskütételéről. Mint indokolták, “Budai számos alkalommal rágalmazta meg a DK-t és annak elnökét, ezeket a pereket el is veszítette. Budai munkásságát gyanús lakásvásárlás és hazudozások kísérik. Most is azért adta neki Orbán Viktor Balog Zoltán megüresedő mandátumát, hogy ezeket a hazugságokat immár a mentelmi jog sáncai mögül folytathassa.”

Borítókép: Simonka György / MTI Fotó: Rosta Tibor