Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Angela Merkel lemond a CDU elnöki tisztségéről

Angela Merkel lemond a CDU elnöki tisztségéről

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, német sajtóértesülések szerint ezt pártja elnökségi ülésén jelentette be Berlinben.

A kancellár 2005 óta vezeti Németországot és 18 éve tölti be a CDU elnöki tisztségét.

Merkel ettől még német kancellár marad, de jól látszik, hogy politikai pozíciói erőteljesen gyengültek a most vasárnapi hesseni, valamint a bajor választások óta.

A Deutsche Welle információi szerint Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy kancellár maradjon, amit a lap egyfajta kapitulációnak hív, hiszen a politikus korábban többször is kijelentette, hogy

a pártelnöki és a kancellári tisztségnek egy kézben kell lennie a politikai stabilitás érdekében.

Angela Merkel már a kormányt is nehezen tudta megalakítani a szövetségi választások után. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

A dpa szerint az utódlásról a CDU december elejei hamburgi kongresszusán dönthetnek.

A pártelnöki tisztségre pályázni akar a CDU és bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) egykori közös frakcióvezetője, Friedrich Merz – értesült a dpa a politikus környezetéből. A Reuters hírügynökség Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU főtitkárát említette favoritként Merkel utódaként a párt élén.

Bukás bukás után

Hessen tartományban a hivatalos végeredmény szerint a CDU kapta a legtöbb szavazatot, viszont több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el. A CDU mellett a Hessenben ellenzékben lévő, szövetségi szinten pedig a kereszténydemokratákkal együtt kormányzó Német Szociáldemokratra Párt (SPD) is súlyos veszteségeket szenvedett el, támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

A visszaesést a CDU-nál és az SPD-nél is a szövetségi kormánnyal szembeni elégedetlenségnek tulajdonítják. Mindkét párt sürgeti, hogy a választás tanulságaképpen változtassanak a berlini vezetés tevékenységén, összpontosítsanak a szakmai munkára és zárják le a politikai vitákat.

Október közepén a bajor választások okoztak fejtörést Angela Merkelnek: a tartományban a CDU szövetségese, a Keresztényszociális Unió (CSU) csaknem hetven éve a leggyengébb eredményt érte el, és bár ők kapták a legtöbb szavazatot, de elveszítették többségükett a bajor tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Borítókép: AFP PHOTO / dpa / Kay Nietfeld / Germany OUT