Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Öt dolog, ami miatt nem az igazi az Aranyélet harmadik évada

Öt dolog, ami miatt nem az igazi az Aranyélet harmadik évada

Még akkor is a legeslegjobb magyar sorozat az utóbbi időben az Aranyélet, ha a harmadik évad sok esetben logikai hibákkal bosszant. Írásunk kizárólag spoilereket tartalmaz!

Sajnos igazán idegesítő, kákán is csomót kereső, hibákra figyelő, boldogtalan filmnéző vagyok, aki nemrég darálta le az Aranyélet harmadik évadát. Abban biztos voltam, hogy a második évadnál úgysem lesz jobb, maximum megközelítheti majd az elsőt, de ennek ellenére is sokszor vettem észre magamon, hogy hangosan fejezem ki nemtetszésemet.

Csak az olvasson tovább, aki már látta az évadot vagy nem zavarja, ha mindent megtud a tartalomról! Aki pedig a spoilermentes kritikánkra kíváncsi, az ide kattinston!

1. Az újságírós vonal

Igen, értettem a népszabis párhuzamot, amikor bezárják a helyi napilapot, mert olyan cikket akar közölni, ami minimum veszélybe sodorja főhőseinket. Ez tetszett is, igazi kikacsintás volt a mai médiahelyzetre.

Az azonban életszerűtlen, hogy az újságíró elviszi a kész cikket az érintetteknek, hogy véleményezzék, mielőtt megjelenik. Ilyet soha nem csinálna egyetlen firkász sem ilyen súlyú témánál.

Nyilván az újságíró megkeresheti őket, hogy elmondja, cikk készül és nyilatkozzanak, ha akarnak, de nem mutatja meg a teljes írást, maximum csak azt a részt, amit ők mondtak el a témával kapcsolatban.

Miklósi Attila és az újságíró Fotó: Sághy Tímea/HBO

Ami ennél sokkal idegesítőbb, hogy Mirának és a Reni gyomorsavkötőt zabáló ügyész pasijának sem jut eszébe, hogy bizony más újságok is léteznek az országban, nem csak a nyomtatott Dunakanyari Kis Miújság. Ráadásul, az országhatáron túl is nagy valószínűséggel sokakat érdekelnének államtitkárok, gengszterek, oligarchák, akik egy uniós tagállamban gonoszkodják el a nagy pénzeket. Egy ilyen sztorival bárkit felkereshetnének, hatalmasat robbanna.

2. A főcím

Ez valójában persze gusztus dolga. Kevés olyan sorozat van, aminek nem untam meg két rész után a főcímét és nem pörgettem tovább. Az utóbbi pár évben csak a Leftovers és a True Detective első évada volt kivétel.

Aranyélet 3. évad főcímdal – Golden Life S03 theme song

SONYA – Family © HBO

Az Aranyélet első két évadának intróját szintén mindig örömmel néztem és hallgattam végig. Itt azonban a szám feldolgozása és a jelenet is elmaradt az eddigi színvonaltól. A szám lagymatag, a beruházás terveinek szétverése pedig túlságosan direkt és beállított.

3. A hetedik rész

Az évad csúcspontjának szánt rész valójában egy hatalmas kihagyott ziccer. Átjött a skandináv drámás vonal, alapvetően nagyon is jó lett volna. De az epizódon belül egy csomó dolog logikátlanul történt, minden előzmény nélkül, minden bizonnyal a drámai hatás kedvéért. Végre megjelent Tibi, Attila öccse, aki indokolatlanul kivégzi szegény megöregedett Micimackót, igaz, ez még a hatodik részben történik. Mikó István karaktere van annyira pénzéhes, hogy egy kisebb összeggel hallgatott volna örökre. Meg egyébként is mit is kellett elhallgatnia? Hogy vesz egy képet? Ennél már sokkal nagyobb bűnök száradtak eddig is Tibi lelkén, nem kellett volna ennyire aggódnia a lebukás miatt. Igazi hülyeségeket azonban a hetedik részben csinál.

Tibikéből kis híján testvérgyilkos lett Fotó: Sághy Tímea/HBO

A hatodik részben bízza meg Márk a nagybátyját a saját apja megölésével, a hetedik ezzel a jelenettel folytatódik. Ez igazi mély, drámai szál, ami még jól is elsülhetett volna. De nem következik Márk eddigi karakteréből, számomra erőltetettnek és bénának tűnt. Tibiből nagypályás gengszter lett, oké, értem. De az, hogy simán rámegy egy késsel a bátyja nyakára, az értelmetlen túlzás, ahogy a verekedős jelenet is, amibe még a vajúdó Janka is bekapcsolódik. Utána, mintha mi sem történt volna, mindenki asszisztál a szüléshez.

Pont a szülős jelenet az, ami még kiverte a biztosítékot.

Kedvelem a naturalista ábrázolást, ha egy film, könyv vagy egy sorozat alapvetően olyan. Az Aranyéletre ez azonban közel három évadon keresztül egyáltalán nem volt jellemző, erre az arcunkba tolnak egy köldökzsinórvágást.

4. Mira, Janka és egy kicsit Márk

Márk és Gáll Feri lánya arra tette fel az egész évadot, hogy tönkretegyék a szülőket, lehúzzák őket és bosszút álljanak a sok vélt vagy valós sérelemért, amiket elkövettek ellenük. Rengeteg saját pénzt akarnak, amit kigenszterkednének maguknak. Ennek valódi okát nem nagyon láttam, de ez még elmegy, valami kiindulópont kellett a harmadik évadnak. Mira karakterével azonban nem tudtak mit kezdeni. Először le akarja buktatni a szüleit és Pandabá’t, majd amikor ez nem sikerül, Jakab Erikára megy rá, de ez sem jön össze. Ekkor striciket szeretne elkapni a főhadnagy segítségével. Amikor levágta a haját, az egyenesen komikusan hatott, pedig nyilván nem ez volt a cél.

Fotó: Sághy Tímea/HBO

A sztori miatti Kamarás Iván-féle zseniális vendégjáték egy kicsit gyógyított azért a seben, az egyik legjobb gyilkossági jelenetet hozzák össze Döbrösi Laurával, amit mostanában mozgóképen láttam. Ónodi Eszter ismételten az egész évadban nagyot alakított, Janka karaktere mindegyik évad óriási erőssége.

Azt azonban egész egyszerűen nem értettem, ez a nő hogyan képes otthagyni egy akkora valag pénzt.

Fotó: Sághy Tímea/HBO

Olyan egészen egyszerűen nincs, hogy valakinek az alapvető személyisége akkorát változzon, mint Jankáé.

A terhes arcmaszkért pedig legalább két pont mínusz a sminkeseknek, úgy nézett ki, mint Dagi Dög az Austin Powers 3-ban. Márk pedig szó nélkül hagyja elégni azt a sok lóvét, egy pár milliót minimum el kellett volna raknia, nem pedig lebénulnia bánatában.

5. A befejezés

Még a pénzégetésnél is jobban bosszantott a Szomszédok-remake, amivel befejezték a sorozatot. A kolbászt osztogató Attila, a pontypatkót rántó Janka, a lebénult Márk, a 47 évesnek maszkírozott Mira olyan, mintha Vágási Feriéket látnák vendégül Mágenheimék. Mira parókája még mindig nem annyira botrányos, mint a második évadban az ifjabb Vidnyánszky fejét elcsúfító rémálom, de hangosan felnevettem rajta.

Aranyélet – Befejező évad – Teaser

Miklósiék végre a mindig áhított aranyéletet élik. Ám a vérrel és árulással szerzett jólét békés felszíne alatt továbbra is forrnak az indulatok. Vajon összeegyeztethető a család és a hatalom, a karrier és a tisztesség? Kiderül az Aranyélet befejező évadából 2018 októberétől az HBO-n és az HBO GO-n.

Iszonyú nyögvenyelősnek és erőltetettnek hatott a jó útra tért família. Ennél még az is jobb lett volna, ha Koh Samuin aszalódtak volna ráncosra a napon.

Borítókép: Sághy Tímea/HBO