Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Merkel, Macron, Erdogan és Áder is elítélte a pittsburgh-i lövöldözést

Merkel, Macron, Erdogan és Áder is elítélte a pittsburgh-i lövöldözést

Tizenegyen haltak meg az antiszemita támadásban, amit egy zsinagógában követtek el.

Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Áder János magyar köztársasági elnök is elítélte vasárnapra virradóra a tizenegy életet követelő lövöldözést az amerikai Pittsburgh egyik zsinagógájában.

“Gyászolok a pittsburghi halottakért, akik nyilvánvalóan vak, antiszemita gyűlölet áldozataivá váltak” – írta a Twitteren Steffen Seibert német kormányszóvivő a kancellárt idézve. “Részvétem a családoknak, a sebesülteknek erőt és gyógyulást kívánok. Mindannyiunknak mindenhol határozottan kell szembe szállnunk az antiszemitizmussal” – tette hozzá.

Heiko Maas német külügyminiszter is megrendülten reagált a történtekre. “A Pittsburghben meghalt emberek kétségtelenül brutális antiszemita erőszaknak estek áldozatul” – írta Twitter-üzenetében a tárcavezető. “Megrendültek lehetünk, sőt kell is lennünk, de sosem vesztegnek: mindig és mindenhol fel kell lépnünk az antiszemitizmussal szemben. Gondolatban az áldozatokkal és hozzátartozóikkal vagyok” – fűzte hozzá.

Emmanuel Macron szintén mikroblogján reagált. Mint írta, “határozottan elítéli ezt az antiszemita tettet Pittsburghben”. “Részvétem az áldozatoknak és támogatásom a szeretteiknek” – olvasható tovább a francia elnök üzenetében.

Macron és Merkel Isztambulban, a török-orosz-francia-német csúcstalálkozón vett részt.

Erdogan, a szombati esemény házigazdája is a Twitteren reagált terrorcselekménynek minősítve a lövöldözést. “Elítélem a pittsburghi zsinagóga ellen intézett terrortámadást; részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak és az amerikai népnek. Törökország kivétel nélkül elítéli a terrorizmus minden formáját a világ minden pontján függetlenül annak céljaitól” – írta a török elnök.

Christophe Castaner francia belügyminiszter a pittsburghi támadást követően éberségre sürgetett a zsinagógák körül. A miniszter felkérte a prefektusokat, hogy fokozott megfigyelés alá helyezzék az imaházakat a hétvégén.

“Az antiszemitizmus öl. Nem ismer határokat. A visszataszító pittsburghi támadás tragikus bizonyítéka ennek” – olvasható Castaner Twitter-bejegyzésében.

A floridai látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki. Donald Trumpnak címzett üzenetében azt írta: mély szomorúsággal értesült a zsinagógában történt értelmetlen erőszakcselekményről, amely oly sok ártatlan amerikai állampolgár életét követelte.

A 46 éves, feltehetően zsidógyűlölettől hajtott Robert Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. “Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és három kézifegyverrel volt felszerelkezve. A lövöldözésben tizenegy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek. A rendőrökkel vívott tűzharcban Bowers is megsebesült. Úgy tudni, önként megadta magát, majd kórházba szállították.

Az amerikai hatóságok gyűlölet-bűncselekménynek minősítették a lövöldözést.

Donald Trump amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elsők között ítélték el az antiszemita erőszakcselekményt.

Az amerikai elnök elrendelte, hogy engedjék félárbócra a zászlókat a középületeken, az amerikai nagykövetségeken, konzulátusokon és katonai létesítményeken. (MTI)

Kiemelt kép: Erdogan és Áder Budapesten / Fotó: Máthé Zoltán/MTI