Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindenkinél korábban kel a magyar és kevesebbet dolgozik, mint egy osztrák

Mindenkinél korábban kel a magyar és kevesebbet dolgozik, mint egy osztrák

A Központi Statisztikai Hivatal 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között időmérleg-felvételt készített a magánháztartásokban élő 10–84 éves népesség körében. A 24 órás keretbe rendezett tevékenységeket egy ún. időmérlegnaplóban rögzítik a vizsgált személyek, amely segítségével a népesség életkörülményeiről, életviteléről, időfelhasználásáról egységes képet kaphatnak a kutatók – írja az mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatalra hivatkozva.

Összehasonlítva egy magyar és egy osztrák átlagos napját, kiderül, hogy a magyarok idejük kisebb részét (43,6 százalék) fordítják alvásra, mint az osztrákok (49,9 százalék), az étkezésre is kevesebbet (7,5 százalék) szentelnek idejükből az osztrákoknál (11,9 százalék), és több időt (9,4 százalék) töltenek fizetett munkával, mint nyugati szomszédjaink (8,6 százalék).

A magyarok kelnek a legkorábban egy átlagos munkanap során: a népesség több mint fele fél hétkor már talpon van, az osztrákokhoz hasonlóan.

Romániában és Lengyelországban lényegesen többen alszanak ilyenkor, a lakosság több mint 73, illetve 86 százaléka még ki se kelt az ágyból. A délelőtti időszakban átlagosan 11 óra körül dolgoznak a legtöbben, a legdolgosabbnak az osztrákok számítanak (35,1 százalék), őket követik a magyarok, a románok és a lengyelek. Míg a fizetett munkákat nézve az osztrákok vezetnek, a legtöbb házimunkát ilyenkor a magyarok végzik.

És még néhány érdekes adat a magyarokról:

  • a magyarok érezhetően tartják a déli ebédet, a vizsgált személyek csaknem harmada ilyenkor ül asztalhoz
  • a délutáni órákban jellemzően egyre kevesebben dolgoznak, ezzel szemben több mint tíz százalékkal nő a szabadidős tevékenységek aránya.
  • este nyolckor már a lakosság több mint fele a képernyők előtt ül

A vizsgálat összesen 17 ország felméréseit gyűjtötte össze, a portál ebből négy ország – Magyarország, Ausztria, Románia és Lengyelország – statisztikáit vetette össze, hogy rámutassanak a lényegesebb hasonlóságokra és különbségekre.

Borítókép MTI Fotó: Balogh Zoltán