Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába szeretné a kormány, alkalmatlan a Szent János centrumkórháznak

Hiába szeretné a kormány, alkalmatlan a Szent János centrumkórháznak

Gulyás Gergely tévesen nevezte a kormányinfón súlypontinak a Szent János Kórházat, valójában centrumintézménnyé alakítaná a kormány a rozoga épületegyüttest. Ez azonban kidobott pénznek tűnik az egészségügyi szakközgazdász szerint.

495 millió forint – ennyit biztosít a kormány a Szent János Kórház átépítésének tervezésére, valamint súlyponti kórház lesz belőle, mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a másik három, már korábban bejelentett súlyponti intézmény egyike a Honvédkórház, a másik a Szent László és a Szent István Kórház összevonásával létrejövő intézmény, a harmadik pedig a dél-budai centrumkórház lesz.

Fogalomzavar

„Gulyás Gergely tévesen nevezte súlypontinak ezeket, valójában centrumkórházakra gondolt. A két fogalom nem ugyanaz. A súlyponti kórház fogalma 2007-ben született, a kórháztörvényben volt benne, ebből csaknem 40 működött Molnár Lajos egészségügyi miniszter idejében. Ma ez valójában társkórházakat jelent” – mondta a Zoom.hu-nak Kincses Gyula egészségpolitikus. Ez a kifejezés nagyjából azt takarja, hogy a nagyobb intézmények mellett párhuzamosan az intézmény “társkórházként” működik, azt kiszolgálva, bizonyos ellátásokat átvéve.

Budapest, 2015. augusztus 6. A budapesti Szent János Kórház főbejárata MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjegyezte, a szakmán belül valójában sem a centrumkórháznak, sem a szuperkórháznak nincs értelmezhető definíciója. A szuperkórház elnevezés politikai termék. A centrumkórház fogalomrendszere jobban érthető és magyarázható: regionális központ, amelynek idővel társkórházai lesznek.

„A János több szempontból is alkalmatlan centrumkórháznak. Földrajzilag nem jó helyen, Közép-Budán található. Ha bejön a mentő Szobról, Komáromból vagy éppen Tatáról, a Flórián térről a Jánosig lehetetlen időben eljutnia.

Ami még ennél is fontosabb: a pavilonrendszer miatt az épületszerkezet is alkalmatlan arra, hogy centrum legyen belőle.

Súlypontinak is csak úgy lenne alkalmas, ha összevonnák a Kútvölgyi Klinikai Tömbbel, de akkor is csak oly módon, ha az összes aktív ellátást áttennék a Kútvölgyibe, lebontanák vagy eladnák a János felét, a másik felét pedig átépítenék a krónikus ellátás kialakítására. A Szent László sem alkalmas átalakítás nélkül arra, hogy centrumintézmény legyen belőle, az is pavilonos szerkezetű, azaz több különálló épületből áll” – jegyezte meg a szakértő.

Túlárazott

A 495 millió forintról Kincses úgy vélte, tervezésre rendkívül sok pénz, mert az ellátási és a stratégiai szervezés egy fillérbe sem kellene, hogy kerüljön, hiszen a tárca háttérintézményei éppen erre valók. Amikor ezek a tervek elkészülnek, akkor jöhetne az építészeti elképzelés, de arra sem kell ekkora összeg. A szakértő szerint a tárca eredeti koncepciója egyébként jó megoldás lett volna, négy helyre terveztek centrumkórházat a központi régióban: Dél-Pestre, Észak-Pestre, Dél-Budára és Észak-Budára.

Kincses szerint tehát jól látja a kormány, valóban szükség lenne egy észak-budai centrumkórházra, de ez semmiképp sem a János kellene, hogy legyen.

Kézenfekvő és jobb megoldás lenne inkább a Szent Margit Kórház átalakítása. Hozzátette, az egész Jánost főorvosostól, portásostól oda kellene áthelyezni vagy egy még külsőbb, zöldmezős helyszínre.

Akkor minek a Honvéd?

Leselejtezett székek 2015-ből MTI Fotó: Balogh Zoltán

„Ráadásul, ha készül Észak-Budán egy centrumkórház – még ha rossz helyen is –, abban az esetben nem szükséges, hogy a Honvéd ekkora mértékben változzon. Korábban az volt a mondás, hogy az látja majd el Észak-Budát is, a kormány indoklása szerint ezért kell csak három ilyen központi intézmény. Jól látszik, hogy a központi régió ellátását alaposan meg kell tervezni, ez nem olyan egyszerű, ahogy Gulyás Gergely és a kormány látja ” – mondta a szakértő.

Borítókép: A fővárosi Szent János Kórház MTI Fotó: Balogh Zoltán