Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem fizette lánya tartásdíját – akár börtönbe is kerülhet az apa

Nem fizette lánya tartásdíját – akár börtönbe is kerülhet az apa

A Hatvani Járási Ügyészség immár másodszor emelt vádat egy 48 éves férfival szemben azért, mert  évek óta nem tett eleget tartásdíj fizetési kötelezettségének.

Az apát a Hatvani Városi Bíróság még 2012 októberében kötelezte arra, hogy havonta 15 ezer forint tartásdíjat fizessen elvált felesége kezeihez, hozzájárulva ezzel a válásuk során az asszonynak ítélt, akkor tíz éves lányuk mindennapi tartásához – olvasható az ügyészség közleményében.

A vádlott a kötelezettségének nem tett eleget, vér szerinti gyermekét semmilyen formában nem támogatta, nem is látogatta, korábbi családjával minden kapcsolatot megszakított. A válást követően kizárólag alkalmi munkákat vállalt, így az abból származó jövedelméből nem volt lehetőség letiltani a tartásdíjat.

Az ügyészség először 2014-ben emelt vádat tartás elmulasztásának vétsége miatt a terhelttel szemben, akit a bíróság akkor négy hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt. Ezt követően az apa Angliába távozott, ott végzett alkalmi munkát, amivel havonta mintegy 350 ezetr forintot keresett, de a tartásdíjat egyszer sem utalta át a volt családjának.

A férfival szemben ezért újabb büntetőeljárás indult, melynek során a rendőrség magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene, majd ezt követően, hazautazásakor, még tavaly sor került a gyanúsítotti kihallgatására. Az apa akkor úgy nyilatkozott, hogy tartásdíj fizetési kötelezettségének a jövőben eleget fog tenni, ám ezt az ígéretét sem tartotta be, ezért az ügyészségnek hatályon kívül kellett helyeznie azt a határozatot, mellyel a vádemelést – fogadkozásában bízva – korábban elhalasztotta.

A Hatvani Járási Ügyészség mindezek után tartás elmulasztásának vétsége miatt most másodízben is vádat emelt a férfival szemben. Vádiratában ezúttal már azt indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, valamint rendelje el a korábbi felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is.

MTI Fotó: Czika László