Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macron a CEU ellehetetlenítéséről beszélt Szlovákiában

Macron a CEU ellehetetlenítéséről beszélt Szlovákiában

Csak egy Európai Unió létezik, az nem osztható nyugati és keleti vagy régi és új részre – jelentette ki Emmanuel Macron , miután Andrej Kiska szlovák államfővel tárgyalt pénteken Pozsonyban. Macron, aki első alkalommal tett hivatalos látogatást Szlovákiában, az egykori Csehszlovákia létrejöttének 100. évfordulója alkalmából érkezett Pozsonyba. A francia elnök először Andrej Kiska szlovák elnökkel, majd Peter Pellegrini kormányfővel találkozott.

Macron a szlovák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ha az EU előre akar haladni, ahhoz egyetértésre van szükség minden tagállam részéről, mert – mint mondta – csak egy EU létezik, s az nem osztható nyugati és keleti, illetve régi és új részre. „Sokan azt állítják, hogy megosztottság van a régi és az új tagállamok között, én ezt nem így gondolom. Mindannyian hozzájárultak Európa újraegyesítéséhez, és ez elkötelezettségük bizonyítéka” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a francia államfő nyilatkozatát. A CEU-t érintő újságírói kérdésre válaszolva Macron aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikája miatt, hangsúlyozva: nem szabad engedni azoknak, akik eltérnek a közös értékektől.

„Megvizsgáljuk, hogyan tehetünk meg mindent azért, hogy a magyar nép hozzáférjen a minőségi tudáshoz,

és hogy ne üldözzék el a tanárokat” – mondta – „Azt hiszem, hogy ez feltétlen feladatunk”.

„Az Európai Unió nem a probléma, hanem a megoldás” – jelentette ki a találkozót követő sajtótájékoztatón Andrej Kiska, aki leszögezte: Szlovákiának létérdeke, hogy az EU része legyen. A szlovák elnök ugyancsak kiállt az egységes és oszthatatlan unió mellett, támogatásáról biztosította az uniós tagországok integrációjának elmélyítését s annak a véleményének is hangot adott, hogy az Európát érintő legnagyobb problémákat, például a migrációt, egyetlen tagállam sem tudja egyedül megoldani. A Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel tartott találkozója után Macron óvott a nacionalizmus további növekedésétől Európában.

Nem elég a nacionalistákat erkölcsileg elítélni, amiért le akarják bontani Európát,

anélkül, hogy tartalmilag is bírálnánk abszurd javaslataikat – jelentette ki a francia elnök. „Kérdezzék meg a nacionalistákat, milyen megoldást tudnak közösen javasolni, nézzék csak, hogy a magyar nacionalisták egyetértenek-e az olasz nacionalistákkal, és tudnak-e közös megoldásokat találni?” – tette fel a kérdést a francia elnök.

Szlovákia az EU felelősségteljes partnere akar lenni, és minden olyan tevékenységből is részt akar vállalni, amely az unió egységének felfrissítését, erejének és védelmének megerősítését célozza – jelentette ki a francia elnökkel tartott találkozója után Peter Pellegrini. A szlovák miniszterelnök értékelte a francia elnöknek az európai integráció elmélyítése irányába tett lépéseit, és kijelentette: Szlovákia részese kíván lenni ennek “a modern és dinamikus hullámnak.” A szlovák kormányfő az euróövezet tagállamai közötti integráció elmélyítésének lehetőségei mellett védelmi célú projektekről, valamint a két ország közötti – a kibernetikai védelem terén tervezett – együttműködésről is tárgyalt a francia elnökkel. Előbbivel kapcsolatban elmondta: támogatja azt a felvetést, hogy az emelkedő tendenciát mutató védelmi költségvetések mind nagyobb hányadát az európai piacon kellene elkölteni.

A francia elnök a szlovák kormányfővel tartott találkozója után részt vett egy Európa jövőjéről rendezett pozsonyi fórumon is, ahol azt a véleményét hangoztatta, hogy több olyan kérdés van, köztük a migrációé, amelyre európai szinten jobb válaszokat lehet adni, mint nemzeti szinten. Kijelentette: az Európa jövőjéről folyó vitában nem szabad teret adni azoknak, akik azt tönkre akarják tenni. Megjegyezte: vannak akik elfogadhatatlan ideákkal játszanak. Ilyennek tartja azt is ha Brüsszelt Moszkvához hasonlítják, mert

Brüsszel – szabad választás.

(MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPA pool/Ludovic Marin