Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eldurvulhat Brüsszel és Róma költségvetési háborúja

Eldurvulhat Brüsszel és Róma költségvetési háborúja

Komoly pénzügyi szankciókhoz is vezethet az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezet feletti vita Brüsszel és Róma között.

Az Európai Bizottság az olasz kormánnyal folytatott, eredménytelennek bizonyult levélváltást követően kedden visszautasította az olasz büdzsétervezetet, kiemelve, hogy annak számai közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak. Az eddig példátlan eljárás keretében három hetet adtak Olaszországnak a tervezet módosítására, hogy az összhangban legyen az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek júliusban kiadott ajánlásaival. Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke leszögezte: az olasz kormány nyíltan és tudatosan megsérti a kötelezettségvállalásokat, a stabilitási és növekedési paktum előírásait, a hiánycélok eltérése pedig “példa nélküli”. Hozzátette, a brüsszeli aggályokra küldött olasz válasz nem volt kielégítő.

Az alapvető probléma, hogy az új olasz kabinet az elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre. A tervezet a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, noha ez nem lehetne több 0,1 százaléknál, a deficitet pedig jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabná meg, az előző kormány által vállalt 0,8 százalékkal szemben. A populista olasz kormány ugyanakkor azonnal kizárta a korrekció lehetőségét, s azon véleményének adott hangot, hogy a bizottságnak nincsen joga ebbe beleszólni, ami egyes szakemberek szerint azt jelzi, hogy kemény küzdelemre lehet számítani az ügyben. Önmagában még nem a költségvetési hiány mértéke a legnagyobb probléma, hiszen az a GDP 3 százalékos szintje alatt lenne továbbra is, hanem az, hogy Róma el akarja hagyni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító országban. A kabinet egyebek mellett alapjövedelmet biztosítana a szegénységi küszöb alatt élők számára és csökkentené a nyugdíjkorhatárt – húzták alá szakértők.

Olaszország államadóssága 2,3 ezer milliárd euró, ez a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban. Róma tavaly 65,6 milliárd eurót költött csak ennek a kamatkiadásaira, ami a GDP 3,8 százalékának, nagyjából az oktatásra fordított összegnek felel meg. A GDP-arányos olasz államadósság több mint kétszerese a maastrichti kritériumokban szereplő 60 százaléknak, valamint jóval magasabb az eurózóna átlagának számító 86,5 százaléknál.

A módosított olasz költségvetési tervezetet november 13-ig kell benyújtani, ezt a bizottság tanulmányozni fogja, és a hónap végén véleményt mond róla. Amennyiben Róma továbbra sem hajlandó revízióra, akkor a tagállami kormányok tanácsának egyetértésével úgynevezett túlzottdeficit-eljárás indulhat Olaszország ellen, ami adott esetben pénzügyi szankciókhoz is vezethet végül. A büntetés összege elméletileg akár a GDP 0,2 százalékát is elérhetné, ez 3,4 milliárd euró. (MTI)

Nyitókép: Brüsszel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) üdvözli Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet kezdete előtt Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/EPApool/Yves Hermann)