Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az isztambuli főügyészség az őrizetbe vett gyanúsítottak kiadatását kezdeményezi

Az isztambuli főügyészség az őrizetbe vett gyanúsítottak kiadatását kezdeményezi

Az isztambuli főügyészség a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével kapcsolatban a Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsított kiadatását kezdeményezi. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a főügyészség az erre vonatkozó kérelmet pénteken készítette el, és azt a török igazságügyi minisztérium már meg is küldte a török külügyminisztériumnak, hogy továbbítsa a dokumentumot Rijádba.

Az igazságügyi tárca közleménye alapján Törökország a 18 gyanúsítottat előre kitervelt és különös kegyetlenséggel végrehajtott szándékos emberölés bűntettéért akarja felelősségre vonni. A napokban a török vezetés többször hangot adott azon igényének, hogy az elkövetőket a török igazságszolgáltatásnak kellene megítélnie. Recep Tayyip Erdogan kedden azt javasolta, hogy a 18 gyanúsítottat Isztambulban állítsák bíróság elé. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig csütörtökön mondta azt, hogy

a nyomozást a török jog szerint kell lefolytatni, a felelősök ellen pedig Törökországban kell eljárást indítani.

A szaúdi monarchiát bíráló Hasogdzsit röviddel azután ölték meg, hogy október 2-án felkereste az isztambuli főkonzulátust, hogy az új házasságához szükséges iratokat beszerezze. Órákkal azelőtt, hogy Hasogdzsi belépett a külképviseletre, 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba és ők is a főkonzulátusra mentek. A gyilkosságot követően a 15 ember gyorsan elhagyta Törökországot és még aznap visszarepült a sivatagi királyság fővárosába.

A szaúdi hatóságok először azt állították, hogy Hasogdzsi élve hagyta el a képviseletet. Később beismerték a halálát, de azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét. Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a hét közepén kijelentette, hogy az újságíró megölése undorító incidens volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. Az ügyben a szunnita királyság hatóságai a 15 fős csoport tagjait három helyi gyanúsítottal együtt őrizetbe vették. Erdogan pénteken bejelentette:

Szaúd-Arábia vasárnap Törökországba küldi főügyészét az ügyben, hogy török főügyész kollégájával egyeztessen.

Borítókép forrása: MTI/AP/Jacquelyn Martin