Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A tudomány jelenlegi állása szerint aki beleköt a helyesírási hibákba, az hüje gyökér

A tudomány jelenlegi állása szerint aki beleköt a helyesírási hibákba, az hüje gyökér

Nem bírod nézni a vesszőhibákat? Egyszerűen kiver a víz, a hosszú és rövid magánhangzók helytelen használatától? Hólapáttal csapnád gigán azt, aki nem tudja mikor írunk egybe és mikor külön a szavakat? Lilára csavarnád a mellbimbóját annak, aki felcseréli a zöngés mássalhangzót a zöngétlen párjával és fordítva? Nem tudsz elmenni a helyesírási hibák mellett anélkül, hogy kijavítsd őket és tudatosítsd, hogy mekkora műveletlen lőcs az elkövetőjük? Van számodra egy tudományos hírünk.

A tudomány jelenlegi állása szerint te egy

Gyökér vagy!

Legalább is azokkal biztos, akik nem tudnak helyesen írni, a többiekkel lehet, hogy egy kicsit.

Egy, a michigani egyetemen készült tanulmány eredménye szerint azok, akik nagy szeretettel mutatnak rá mások helyesírási hibáira, nem igazán kellemes emberek. A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálják a személyiség és a helyesírási hibák kényszeres kijavítása közötti kapcsolatot, már ha van ilyen. Úgy tűnik van ilyen.

A kutatást végzők 84 személyen tesztelték az elméletüket. A résztvevőknek különböző, helyesírási hibáktól hemzsegő e-maileket kellett elolvasniuk, majd a mailek íróját kellett az olvasottak alapján értékelniük aszerint, hogy szerintük mennyire intelligensek, barátságosak és így tovább.

A megvizsgáltaknak olyan, előre meghatározott mondatok mentén is kellett értékelniük az elektromos levelek feladóit, mint

“Azt hiszem barátkoznék ezzel a személlyel.”

“A feladó jó lakótárs lenne.”

“A feladó barátságos.”

“A feladó nem olyan intelligens, mint a barátaim többsége.”

“A feladó mesterkéltebbnek tűnik, mint a barátaim többsége.”

“A feladó megfontoltnak látszik.”

“A feladó megfontoltnak látszik.”

“A feladó szimpatikusnak látszik.”

“A feladó megbízhatónak látszik.”

A következő körben a résztvevőket személyiségtípusaik jellemvonásai (mennyire nyitottak, lelkiismeretesek, barátságosak, neurotikusak, vagy például extrovertáltak) szerint osztották fel, majd megkérték őket, hogy beszéljenek arról, mennyire volt irritáló a számukra a helyesírási hibák.

Az eredmények szerint az extrovertált személyiségű alanyokat nem igazán érdekelte a helyesírási hibák, viszont az introvertáltakat annál inkább. Elméletileg ez annak köszönhető, hogy az extrovertált jellemzőkkel rendelkező alanyok szeretik különválasztani és értékelni az emberi jellemzőket és a képességeket, míg az introvertáltak összekötik a kettőt.

A kutatók negatív korreláción találtak a barátságosság és a helyesírási hibákon való élcelődés között is. Az eredmények szerint a nyelvtan nácik nem éppen kedves, nyitott emberek úgy általában.

Viszont a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk eredményei csupán 84 alany megfigyeléséből származnak, és ez a mennyiség egy statisztikailag elég gyenge merítés ahhoz, hogy kőbe vessük azt, hogy a nyelvtan nácik

Gyökerek.

(Vt)

Borítókép: Pixabay