Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A menyasszonya szerint a meggyilkolt újságíró nem számított kihallgatásra a konzulátuson

A menyasszonya szerint a meggyilkolt újságíró nem számított kihallgatásra a konzulátuson

A meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya szerint nem számított arra, hogy a szaúdi hatóságok kihallgatják vagy őrizetbe veszik Törökországban. Hatice Cengiz a Habertürk török televíziónak adott interjúban pénteken azt mondta, hogy Hasogdzsi nem akart elmenni a főkonzulátusra, ahol október 2-án röviddel az érkezése után meggyilkolták.

A The Washington Post című amerikai napilap amerikai lakhatással rendelkező munkatársának a meggyilkolása válságba taszította Szaúd-Arábiát és az egyes törökországi médiumok által a gyilkosságban érintett Mohamed bin Szalmán trónörököst – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség. Rijádra nemzetközi nyomás nehezedik a gyilkosság tisztázása érdekében, miután a szaúdi hatóságok többféle magyarázattal is előálltak. Először tagadták az újságíró megölését, majd később azt közölték, hogy a konzulátusban kitört dulakodásban vesztette életét. Legutóbb a főügyész azt közölte, hogy a gyilkosság előre kitervelt volt.

Hatice Cengiz hozzátette: nem fogadta el Donald Trump amerikai elnök meghívását a Fehér Házba, mert szerinte Trump ezzel csak a népszerűségét akarta növelni. Hozzátette: addig nem megy el a Fehér Házba, amíg nem látja, hogy az Egyesült Államok őszinte erőfeszítéseket tesz a gyilkosság megoldása érdekében, és nem követeli az elkövetők felelősségre vonását és megbüntetését. „Nagyon jó helyi és politikai kapcsolatai voltak Törökországban” – mondta Hatice Cengiz a Habertürknek az újságíróról. Úgy gondolta, hogy Törökország biztonságos ország, és ha őrizetbe veszik vagy kihallgatják, rövid idő alatt tisztázzák az ügyét”.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Sabah napilap