Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A lakók akadályozták meg Budafokon, hogy százmillió forintos hitelből újítsanak fel egy panelházat

A lakók akadályozták meg Budafokon, hogy százmillió forintos hitelből újítsanak fel egy panelházat

Egy szabálytalanul levezényelt írásos szavazás után vett volna fel tetemes hitelt a hatvanhat lakásos ház. Van, akinek több mint húszezer forinttal nőtt volna a közös költsége a következő tíz évre. Az eset korántsem egyedi.

Egy hatvanhat lakásos budafoki panelházban felvetődött, hogy fel kellene újítani a házat, hiszen a homlokzaton nincs szigetelés és egyes lakások beáznak. Jó megoldás lett volna a panelprogram, aminek keretében az elmúlt években több panelházat is felújítottak, azaz szigeteltek és lecserélték a nyílászárókat. Viszont jelenleg nincs ilyen lehetőség, központilag vissza nem térítendő támogatási forma 2015 óta nem létezik.

Aláírást gyűjtött a gondnok

Egy út maradt a budafoki lakók számára: önerőből finanszírozni az egész felújítást. Mivel a háznak körülbelül tízmillió forint megtakarítása volt, hitelben százmillió forintot vettek volna fel. A teljes beruházás valamennyivel több, mint 109 millió forintba került volna.

„2017-ben szavazott már a felújításról a ház, de a lakók leszavazták. Aztán tavaly decemberben a ház gondnoka körbejárta a házat egy aláírási ívvel, hogy a ház felújításához szükséges aláírásokat gyűjti” – mesélte a Zoom.hu-nak az egyik lakó, Annamária.

Forrás: Google Street View

„Mikor bekopogtattak, azt mondta a gondnok, hogy néhány ezer forinttal megemelkedik a közös költség, és hogy milyen jó lesz, ha felújítják a házat, könnyebben bérbe lehet adni vagy eladni.

A dokumentumot nem mutatta meg, csak az ívet, én meg aláírtam, pedig szóltam, hogy nem vagyok tulajdonos”, vette át a szót Tibor, Annamária férje.

A Zoom.hu által megkérdezett társasházi jogász, dr. Sudár Miklós szerint az, hogy egy aláírási ívet vittek körbe a házban, írásbeli szavazásnak minősül, azaz szabályszerű. Annamáriáék házának működési szabályzata viszont külön kiköti, hogy írásbeli szavazás csak abban az esetben érvényes, ha szerepel rajta az igen/nem/tartózkodom válaszehetőségek egyike, ezek hiányában érvénytelen.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumon nem szerepelnek választási lehetőségek, csupán egy szöveg, ami úgy szól: Hozzájárulok, hogy a társasház teljes felújítását elvégezzék, és az ezzel kapcsolatos teljeskörű ügyintézését a közös képviselő intézze. Egy márciusi keltezésű dokumentum szerint a lakók 78,8 százaléka írt alá a dokumentumot, amiből 72,6 százalék hozzájárult a felújításhoz, 7,2 százalék ellene szavazott, 21,2 százalék pedig egyáltalán nem szavazott. A társasházi jogász viszont rámutatott arra is, hogy

ha egy olyan ember is szignózta, akinek nincs tulajdonrésze, az az egész szavazást érvénytelenítheti.

Jelentősen drágul a közös költség

Ezután a társasház lakói kaptak egy júliusi keltezésű értesítőt a hitelt folyósító bank képviselőjétől, amelyben az szerepelt, hogy az önerőből finanszírozott felújítást háromféleképpen lehet fizetni.

  • Egyösszegű kifizetéssel,
  • lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált konstrukcióval, azaz a lakók a lakásukra eső bekerülési költséghez igazodóan lakástakarék-pénztári (LTP) szerződéseket kötnek, a lakók a társasház felé megemelt közös költség formájában fizetik havonta mind az egyéni LTP szerződés szerinti előtakarékosságot, mind a kamat terheket (ennek lényege, hogy ha a lekötési idő lezárul, az állam hozzáad valamennyi pénzt az összegyűlt összeghez és azt beforgatják a hiteltörlesztésbe),
  • társasházi hitel alapkonstrukcióval, azaz a lakóközösség a megemelt közös költség havi beszedéséből teremti meg a forrást a bank felé fennálló fizetési kötelezettségének teljesítéséhez, tőke- és kamatfizetési kötelezettségének havonta kell eleget tennie.

A tájékoztatóban az is szerepelt, hogy bizonyos konstrukció esetén mennyit is jelentene a megemelt közös költség. Lássuk a két végletet: ha egy 45 négyzetméteres lakás tulajdonosa tizenöt éves futamidőre vett volna fel lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált konstrukciót, akkor havonta 9 656 forinttal nőtt volna a közös költsége. Egy 63 négyzetméteres lakás után egyszerű hitellel viszont nyolc éves futamidővel havonta 23 110 forinttal emelkedett volna ugyanez az összeg. Egy ekkora lakás esetében még a „legjobb” konstrukcióval is 13 519 forinttal nőtt volna a közös költség.

Ezt követően küldtek mindenkinek egy levelet, hogy nyilatkozzanak a már említett információk ismeretében, de szerepelt benne az is, hogy ha

valaki ezt nem teszi meg, úgy veszik, hogy a legmagasabb havi törlesztéssel járó konstrukciót választja.

„Azt hittem, leesek a székről, amikor elolvastam. Mivel a háznak körülbelül tízmillió forint megtakarítása van, a felújításra több mint százmillió forintos hitelt akartunk felvenni. Meg is kerestem a közös képviselőt, aki ezután tartott egy fogadóórát, ahol elmondta, tartanak még egy szavazást a felújításról”, mesélte Annamária.

Ők jelenleg 22 ezer forint átalánydíjat fizetnek a gázért (ebben benne van a víz melegítésének költsége is) és 15 ezer forintot takarítás- és liftdíj címén. Ehhez jött volna pluszban a havi hiteltörlesztés tíz éven át – és a többi számláról nem is beszéltünk.

Botrányba fulladt a lakógyűlés

Szeptember elejére ki is írták a lakógyűlést, ahol megjelent a felújítást kivitelező cég és a bank képviselője, illetve a közös képviselő és a lakók egy része. A gyűlés majdnem három órán keresztül tartott, a végére feszültségektől sem volt mentes.

Illusztráció/MTI Fotó: Kovács Attila

„Sok kérdés felmerült, és volt, amire egyszerűen nem válaszoltak. Például, hogy felmérték-e a lakók hitelképességét. Vagy, hogy mi van akkor, ha valaki nem tudja vállalni a hiteltörlesztést. Vagy, ha valakinek idő közben pénzügyi nehézségei lesznek, és nem tudja törleszteni a hitelt, akkor jelzálogot tesznek a lakására és végül akár el is veszítheti az otthonát?” – sorolta kérdéseiket a házaspár.

A budafoki társasház szabályzata egyébként kimondja, hogy ha valaki hat hónap után elmarad a közös költséggel, akkor a közgyűlésen

a lakók felhatalmazhatják a közös képviselőt, hogy jelzáloggal terhelje az ingatlant.

A botrányba fulladt lakógyűlés után a közös képviselő újabb titkos, írásos szavazást indított, hogy eldőljön: legyen-e felújítás. Annamáriák pedig mindent megtettek, hogy ez a konstrukció ne valósulhasson meg. A közös helyiségekbe kiragasztottak egy felhívást, hogy mindenki szavazzon nemmel. Legfőbb követeléseik között szerepelt, hogy

  • független műszaki szakértő nézze át a beruházás kivitelezőjének árajánlatát,
  • keressenek más pénzügyi megoldást.

Mivel a lakók 66,67 százaléka küldte csak vissza a szavazólapot, a szavazást érvénytelennek nyilvánította a közös képviselő, (67 százalék kellett volna), így a felújítás végül elmaradt.

Nem a felújítás ellen vannak

„Azt le kell szögeznünk, hogy mi nem a felújítás ellen vagyunk. Tisztában vagyunk vele, hogy az energetikai besorolás is változna és a gázfogyasztás is csökkenne.

De ha tíz éven belül eladnám a lakást, mégis ki veszi meg ekkora közös költséggel?”, tette fel a kérdést Annamária.

A budafoki lakóközösség most azt tervezi, hogy új támogatási lehetőségre várnak vagy jobb hitelkonstrukciót keresnek. De az is egy megoldás, hogy a lakók megegyeznek egy jövőben történő felújításról és összegyűjtenek annyi önerőt, hogy ne kelljen ilyen tetemes hitelt felvenniük.

Mindenesetre a budafoki panelház nem-felújításának története nem fekete és fehér. Nem igazságos, hogy valakinek azért kerül veszélybe a lakhatása, mert nem tudja fizetni a havi törlesztéssel terhelt közös költséget (ami ellen hiába emelte fel a hangját korábban). Ahogy az sem elfogadható, hogy néhány lakó miatt tovább pusztuljon a ház.

Az is világosan látszik, hogy egy ilyen horderejű beruházásnál nem lehet kihagyni a lakókat, biztosítani kell számukra, hogy belelássanak a folyamatokba, akár úgy, hogy összeáll bizonyos számú házban élő, akik elejétől a végéig felügyelik a munkálatokat. Ahogy független műszaki szakértőre is szükség van, aki felméri, a kivitelező által adott ajánlat reális-e.

Kerestük a budafoki ház közös képviselőjét és a kivitelezéssel megbízott céget, hogy mondják el álláspontjukat, de megkeresésünkre nem reagáltak. Amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket.

Borítóképen Budafok/MTI Fotó: Manek Attila