Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

30 milliárddal nőtt a kórházak adóssága január óta

30 milliárddal nőtt a kórházak adóssága január óta

Szeptember végén a kórházak adóssága 47,5 milliárd forintra emelkedett, így január óta 30 milliárd forintot nem fizettek ki a beszállítóiknak.

 

Szeptember végén az állami kórházak adóssága 47,5 milliárd forint volt – derül ki a Magyar Államkincstár nyilvánosságra hozott adataiból. Szeptemberben a kórházak adóssága így újabb 4,5 milliárd forinttal hízott, január óta pedig 30 milliárd forintot nem fizettek ki a kórházak a beszállítóiknak. A 47,5 milliárd forintból 100 millióval az államnak tartoznak az egészségügyi intézmények be nem fizetett adók és járulékok formájában, míg az állami tulajdonú szolgáltatók felé tartozásként 2,1 milliárdot halmoztak fel. Ez azt jelenti, hogy a piaci szolgáltatóknak eddig 45,2 milliárdot nem fizettek ki – ezek többsége gyógyszerszámla, ám ide tartoznak a rezsidíjak és minden egyéb külső szolgáltatás költségei, amelyeket külső beszállítótól rendelnek meg.

Élen a Péterfy, második helyre jött fel a Honvédkórház

A szeptemberi adatok szerint 17 kórház görgetett maga előtt 1 milliárd forintnál nagyobb lejárt adósságot, a csúcstartó a fővárosi Péterfy Utcai Kórház, ahol a hónap végén már 2,7 milliárd forinttal tartoztak a különféle beszállítóknak. A második helyre a Honvédkórház jött fel 2 milliárd forinttal, a harmadik legnagyobb adósságot pedig a szolnoki Hetényi Géza Kórház halmozta fel – itt 1,9 milliárdról tud az államkincstár.

A legnagyobb mértékben – 762 millió forinttal – az Országos Mentőszolgálat adóssága nőtt egyetlen hónap alatt, így az elérte a 1,7 milliárd forintot. A háttérben a folyamatos pénzhiány mellett a fejlesztési programok elszámolása húzódik meg – az adósságmutatókat ezek rángathatják egyik hónapról a másikkal több száz millió forinttal.

A legnagyobb adósok közé bekerült két egyetem, a pécsi és a szegedi 1,9-1,9 milliárd forintos adóssággal – mivel mindkét felsőoktatási intézmény rendelkezik klinikával, ami az adósságuk forrása, ezért ezen intézmények tartozásait is beszámítják a kórházadósságok közé.

Az állami fenntartású kórházak legutóbb 2017 decemberében estek át egy nagyobb adósságrendezésen, ám ez nem járt teljes sikerrel: a kórházak az idei évet 17,5 milliárd forintos lejárt adóssággal kezdték a konszolidáció ellenére. Ez a szám nőtt 47,5 milliárd forintra, vagyis kilenc hónap alatt 30 milliárddal.

A rendőrök és kormányhivatalok sem fizetnek

A 665 költségvetési szervezet lejárt adóssága összesen 62 milliárd forint volt szeptember végén – ebből a kórházak adóssága 47,5 milliárdot tett ki –, így a nem egészségügyi intézmények (rendőrségek, kormányhivatalok, oktatási intézmények é azok fenntartói) összesen 14,5 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak, ami érdemben nem változott az augusztusi adatokhoz képest. A nem egészségügyi költségvetési intézmények közül a legnagyobb tartozást a Nyíregyházi Egyetem halmozta fel, 937 millió forintot, de a Nemzeti Sportközpontok is 901 millióval tartozott beszállítóinak.

Nem fizette a számláit szeptemberben a Kormányzati Fejlesztetési Ügynökség sem, így a lejárt adóssága 870 millió forintra ugrott. Előkelő helyen szerepelne a rendőrség is az adósok sorában, ha összesítjük a két tucat rendvédelmi szerv kifizetetlen számláit, akkor azok már elérik az 1,9 milliárd forintot. A rendőrségen belül a legnagyobb adósságot az egyik legkisebb szerv, a Nemzeti Védelmi Szolgálat – a rendőrség belső elhárítása – halmozta fel, szeptember végén 455 millióval tartoztak szállítóiknak.

Hasonló a helyzet a 18 kormányhivatallal: egyenként nem olyan feltűnő az adósságuk, de ha azokat összesítjük, akkor 2,4 milliárd forintra jön ki, amivel a második helyre kerülnének rögtön a Péterfy Utcai Kórház 2,7 milliárd forintja után. A kormányhivatalok közül a Pest megyei a legeladósodottabb, ott a kincstár adatai szerint 643 millióval tartoznak.

Nyitókép: Ivándi-Szabó Balázs/Zoom.hu