Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem állt ki az EP-ben a Fidesz a műanyagszennyezés visszaszorítása mellett

Nem állt ki az EP-ben a Fidesz a műanyagszennyezés visszaszorítása mellett

Az Európai Parlament szerdán 571 igen, 53 nem és 34 tartózkodás mellett fogadta el azt a jogszabály-tervezetet, amely 2021-től megtiltja az EU-ban az egyszer használatos műanyag evőeszközök, fülpiszkálók, szívószálak és más termékek forgalmazását; a nem kiváltható egyszer használatos műanyag termékek esetében pedig előírja a tagállamoknak, hogy legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell azok mennyiségét 2025-ig.

Ezek a lassan bomló hulladékok a tengeri szemét több mint 70 százalékát teszik ki, súlyosan károsítva a környezetet.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából fontos lépés, az egyszer használatos műanyag eszközök betiltását célzó szavazásnál a fideszes EP-képsielők tartózkodtak – hívta fel a Radikális Európai Demokraták (RED) nevű szervezet, melyet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hívott életre.

A RED felhívta a figyelmet, hogy a végleges jogszabályról az Európai Parlamentnek még meg kell állapodnia a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Tanáccsal is, ám az európai közösség parlamenti döntéshozói máris fontos lépést tettek környezetünk jövője, gyermekeink és unokáink életének megóvása érdekében, miközben

“mélységesen elszomorító, hogy a Fidesz ebben nem vett részt, sőt – zavaros indoklással – gátolta azt”.

A szervezet emlékeztetett arra is, hogy a kormánypártok európai parlamenti képviselői sokadik alkalommal fordulnak szembe az európai értékekkel és a magyarok érdekeivel. Az elmúlt hónapokban ugyanis nem támogatták sem a korrupció ellenes intézkedéseket, sem a médiaszabadság megerősítését, sem az ifjúsági munkanélküliség elleni javaslatokat, sem pedig a nők elleni erőszakkal szembeni hatékonyabb fellépést – írták.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Halász Nóra