Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszólalt az amerikai nagykövet a CEU-ügy kapcsán

Megszólalt az amerikai nagykövet a CEU-ügy kapcsán

Közleményt adott ki az Egyesült Államok Nagykövetsége a CEU-ról csütörtök délután. David B. Cornstein nagykövet kijelentette, hogy “a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban. Megértem a CEU álláspontját – a hosszan tartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni.

Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások és elfogadható megoldást találjunk december 1-seje előtt.”

Mint ismert: A CEU kuratóriuma csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni. A Kuratórium 2018. december elsejével hagyta jóvá a költözést. A döntés okát abban jelölték meg, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten.

Korábban már beszélt Cornstein a CEU-ról, pont amikor az egyetem épületében tartott előadást. Akkor elmondta, ha ebben az ügyben nem sikerül megállapodásra jutni, a hangulat nem lesz olyan, mint a beiktatása óta eltelt 100 napban.

David Cornstein: Ha nem sikerül megegyezni a CEU-ügyben, nem lesz olyan a hangulat, mint eddig

A CEU épületében tartott nyilvános előadást David B. Cornstein amerikai nagykövet „Dreams in Politics”, vagyis „álmok a politikában” címmel – ám az esemény központi témája az egyetem helyzete maradt.