Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: 15 millióra nő a csok-kölcsön összege, kétgyerekeseknek is jár

Kormányinfó: 15 millióra nő a csok-kölcsön összege, kétgyerekeseknek is jár

A Kormányinfón elhangzott, hogy Pintér Sándor áttekintést adott a migrációs helyzetről, és ismertette azokat a hazai és külföldi titkosszolgálati jelentéseket, miszerint mintegy 70 ezer migráns várakozik a déli határ közelében, főleg a magyar-horvát határ térségében, “a veszély nem közvetlen, de fokozott” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely MTI Fotó: Soós Lajos

Hozzátette: a következő hetekben ez a nyomás erősödni fog, úgyhogy Horvátországnak felajánlották a magyar határvédők segítségét. A témához kapcsolódik, hogy

a kormány döntése alapján az illetékes hivatal nevéből törlik a menekült szót: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt a jövőben Idegenrendészeti Hivatalnak hívják majd.

Gulyás szerint azért, mert “a magyar emberek világossá tették, hogy nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóország legyen.”

Tűzoltók vihetik el a szemetet?

A Kormányinfón az is elhangzott, hogy “a kormány nem enged a rezsicsökkentésből”, így a szemétszállításnak a nemzeti kukaholdinggal összefüggő anomáliáit ha kell, úgy is kezelik, hogy szükség esetén a Katasztrófavédelem szállítja el a szemetet. A hulladékkezelési helyzet kezelésére Gulyás ígérete szerint lesz pénz, továbbá egy kormányzati bizottság is létrejön, hogy az okokat vizsgálja. Több tízmilliárd forint lehet a rendszer hiánya – hangzott el.

Döntött a kormány arról is, hogy a kulturális TAO ebben a formában megszűnik: 35 milliárd forint jutott erre körülbelül, ezt a jövőben pályázati formában a kormány, illetve az EMMI osztja szét, mert a mostani rendszer “visszaélésekre adott lehetőséget”. Gulyás kérdésre válaszolva azt mondta,

hasonló visszaélések a sport TAO-nál nem merültek fel, ezért ott nem is lesz változás.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfón MTI Fotó: Soós Lajos

A CEU ügyével kapcsolatban Gulyás Gergely megjegyezte: “a CEU oldaláról érkező fenyegetéseket és ajánlatokat Soros György politikai blöffjének tekintjük”, a kormány a kérdésről ezen túlmenően nem tárgyalt. Kérdésre válaszolva jelezte: a CEU további működésének feltételei a kormány napirendjén nem szerepelt, semmilyen döntés nem született, de majd januártól az Oktatási Hivatal vizsgálhatja.

“A szocialista kormányzat követte el a hibát, amikor utat nyitott egy külföldi cégnek”,

a magyar kormány büszke arra, hogy ezt megváltoztatta – mondta kérdésre válaszolva Gulyás arra utalva, hogy Magyarország pert vesztett a washingtoni székhelyű nemzetközi vitarendező szervezet előtt a francia Cheque Déjeuner cafetériacéggel szemben. Gulyás jelezte: vizsgálják a jogi ellenlépések lehetőségét. A témáról itt írtunk.

Kiderült, hogy a lakástakarék-pénztári rendszer megszüntetése után, ahogy ígérte a kormnány, a csok felé terelik a pénzeket. Vélhetően ez majd csak januártól lép életbe, de

15 millió forintra nő a csok-hoz kapcsolódó kedvezményes kölcsön összege, és a kétgyerekesek is igénybe vehetik majd.

Kiderült az is, hogy az eddig tervezett három helyett négy súlyponti kórház lesz Budapesten. A Szent László és a Szent István kórházak összevonásából létrejövő egység, a Dél-budai egészségügyi centrum és a Honvédkórház mellett negyedikként a Szent János kórház is súlyponti kórház lesz, az ehhez szükséges fejlesztések megtervezésére már elkülönítettek 500 millió forintot.

Gulyás elmondta azt is: pénteken szakszervezeti vezetőkkel találkozott, akiknek elmondta: 10 százaléknál kisebb lesz átlagosan a minisztériumokból elbocsátott dolgozók létszáma. A maradók pedig januártól átlagosan 30 százalékos béremelésre számíthatnak – ismételte meg a korábbi ígéretet a miniszter. Kérdésre válaszolva elítélte, hogy “a Jobbik néhány fizetett alkalmazottja” tojással dobálta meg október 23-án este az MTVA székházát. Erről itt írtunk bővebben.

Szóba került Demeter Márta

Szóba került a Kormányinfón az Orbán Flórás bakija miatt a kormány és a Fidesz részéről hevesen támadott LMP-társelnök Demeter Márta is. Róla Gulyás azt mondta, le kellett volna mondania a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöki tisztségéről, vagy ha erre nem hajlandó, akkor az LMP-nek kellene őt visszahívni. “Miután valaki mindenki alap nélkül két családot rágalmaz meg, nem nem kér bocsánatot, hanem hülyeséget beszél” – utalt az ellenzéki politikusra Gulyás.

Kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt, hogy nem ért egyet elődje, a most dohányügyi kormánybiztos Lázár János ötletével, miszerint a 2020 után születőknek egyszerűen betiltanák a dohányzást. A miniszter hangsúlyozta, egyetért a dohányzás visszaszorításával, de nem tartja jó módszernek Lázár javaslatát. Erről itt írtunk bővebben:

Lázár dohányzást betiltó terve inkább blöff, mint leszokást segítő csodaszer

Nagyot robbant csütörtökön Lázár János bejelentése, miszerint a 2020 után születőknek egyszerűen betiltaná a dohányzást. A miniszteri biztos ezt egy nagyobb csomag részeként képzeli el, amelynek célja, hogy Magyarország a világon elsőként dohányfüstmentes országgá váljon. Mennyire reális egy ilyen elképzelés?

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt