Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Helyreigazítás

Helyreigazítás

Tévesen közöltük cikkünkben, hogy „A nehéz helyzetben lévő városvezetés a jelek szerint talált forrást arra, hogy továbbra is kiadják a lapot, még úgy is, hogy az idei költségvetésben már csak 100 millió forintot szántak a kiadó Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-re, szemben a tavalyi 254 millió forinttal.” A valóság ezzel szemben az, hogy a Pécsi Kommunikációs Kft. 2017. évben 200 millió forint összegű támogatást kapott az önkormányzattól.

A tévedésünkért olvasóink elnézését kérjük!

*

Negyvenmillió forinttal dobja meg a pécsi városvezetés a saját kommunikációs cégét, ami többek között a városi hetilapot is kiadja – derült ki egy közgyűlési anyagból.

Noha nyár elején még úgy tűnt, vége a Pécsi Hírek nevű ingyenes újságnak, szeptemberben ismét a postaládákban landolt a kiadvány, hangvételét tekintve változatlan formában. A nehéz helyzetben lévő városvezetés a jelek szerint talált forrást arra, hogy továbbra is kiadják a lapot, még úgy is, hogy az idei költségvetésben már csak 100 millió forintot szántak a kiadó Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-re, szemben a tavalyi 254 millió forinttal.

A csütörtöki közgyűlésre szánt előterjesztésből az is kiderült, hogy a cég 56 millió forintos veszteséggel zárta az idei első fél évét – tavaly egész évben buktak 3,3 milliót -, így nem mondhatnánk, hogy jól fut a szekér. A városházi leépítések ennek ellenére nem sújtották a Kft.-t, az előterjesztésben található táblázat szerint a bérköltség az első félévben arányaiban ugyanannyi, mint a tavalyi volt, a bevételekben viszont nem mutatkozik növekedés, így valószínű, hogy további pénzre lesz majd szükségük.

A cég egyébként célzottan kérte a támogatást, a 40 millió forint a szállítói számlák kifizetéséhez kell.

Minden bizonnyal jó helyre megy a pénz, a legfrissebb számban Orbán Viktor akadémiaátadásáról is olvashatunk, ahonnan minket, mint NER-en kívüli sajtót kidobtak. Jellemző a lapra, hogy 150 fős szimpatizánstömegről írnak, ami nem igaz: a legmegengedőbb becslés szerint is 60-70 kirendelt szépkorúval találkoztunk. A propagandát egyébként az áprilisi választások előtt járatták a csúcsra, a fideszes jelölt, Csizi Péter ellenfelét, Mellár Tamást támadták többek között azzal, hogy romákat akar betelepíteni a választókörzetébe. A helyi civileket annyira kiakasztotta az elfogult hangvétel, hogy mintegy 500-an tüntettek tavasszal a lap és a főszerkesztő ellen.

A negyven milliót a másfél milliárd körüli költségvetési tartalékból vágják a kommunikációs céghez. A magasnak számító összegből – a közgyűlés elé kerülő anyag szerint – még olyan fontos tételeket is kifizetnek, mint a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. létesítményeinek működtetése, amire durván 233 milliót szánnak és a nemrég ritkított, illetve durván megdrágított tömegközlekedésre is jut 600 millió forint pluszban.

Miből?

Tavaly nyáron derült ki, hogy 7,5 milliárd forintos hiánnyal küzd Pécs, aminek az lett a következménye, hogy politikai gyámság alá helyezték Páva Zsolt polgármestert és szeptembertől a két fideszes országgyűlési képviselő, Csizi Péter és Hoppál Péter által gründolt tanácsadói és döntéshozói testület „segíti” a munkáját.

Decemberben az állam pénzügyi segítsége is megérkezett, a lyuk befoltozására 9,5 milliárd forintos hitelt kapott az államtól a város, többek között azzal a kikötéssel, hogy a három év alatt visszatérítendő támogatásért cserébe a Magyar Államkincstár lesz a város számlavezetője és egy munkatársuk fogja felügyelni a gazdálkodást. A városvezetés közben próbál mindenhol spórolni és megszorítani, voltak már létszámleépítések a városházán, illetve a városi cégeknél, drágult a tömegközlekedés és a parkolás, de még a bölcsődei díjak is emelkedtek.