Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bécsbe költözik a CEU, ha a magyar kormány egy hónapon belül nem írja alá a szükséges papírokat

Bécsbe költözik a CEU, ha a magyar kormány egy hónapon belül nem írja alá a szükséges papírokat

A döntés december 1-től lesz érvényes. Az egyetem még bízik benne, hogy a magyar kormánnyal sikerül zöld ágra vergődni, melynek következményeként a CEU továbbra is Budapesten tudja fogadni hallgatóit.

Csütörtökön háromnegyed egyre összehívta a CEU rektora az egyetem hallgatóit egy fontos fórumra, erről még a 24.hu írt szerdán. A fórum után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vett Michael Ignatieff elnök-rektor, Enyedi Zsolt, a magyar ügyekért felelős rektorhelyettes, Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes és Liviu Matei rektorhelyettes.

A Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma ma bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester és doktori programokra jelentkező új évfolyam hallgatói

a 2019-20-as tanévtől a CEU új, bécsi kampuszán fognak tanulni.

A kuratórium 2018. december elsejével hagyta jóvá a költözést. A döntés oka az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New Yorkban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten.

A magyar kormány hajthatatlan

„Minden szükséges lépést megtettünk, hogy megfeleljünk a lex CEU-nak. Számos alkalommal jeleztük, hogy nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely garantálja intézményünk integritását és tanszabadságát. Addig vártunk, amíg lehetséges volt”

– mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Felelőtlenek lennénk, ha nem készültünk volna fel a CEU hosszútávú működésének biztosítására. Sajnálatos módon a magyar kormányzat elzárkózása attól, hogy egy számunkra is elfogadható megoldást kínáljon, erre a döntésre kényszerített minket.”

A döntést megelőzően a magyar kormányzat tovább szűkítette a tanszabadságot, törölte a társadalmi nemek tanulmánya szakot és büntetőadók kilátásba helyezésével korlátozta a migrációval kapcsolatos kutatásokat. A CEU szándéka mindig is az volt, hogy Budapesten maradjon, ahol több mint 25 éve van az otthona. A magyar kormányzat azonban 2017. áprilisa óta jogi bizonytalanságban tartja az intézményt – tették hozzá.

Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnök-rektora (k) beszél az egyetem sajtótájékoztatóján a CEU épületében Budapesten 2017. május 30-án. Mellette Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes (b) és Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

„18 hónapig védelmeztük a jogunkat ahhoz, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradjunk, de nem sikerült olyan garanciákat kapnunk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságunkat” – mondta Ignatieff, aki hozzátette, hogy a CEU továbbra is elkötelezett Budapest mellett, és továbbra is gazdagítani fogja a város szellemi és kulturális életét.

„A lehető legtöbb kutatási és oktatási tevékenységünket Budapesten tartjuk”, tett ígéretet a rektor, aki többször hangsúlyozta, hogy a magyar fővárosban akarnak maradni, ez ugyanis számukra érzelmi kérdés is.

„A lex-CEU benyújtása óta az egyetem azon dolgozott, hogy olyan megoldást találjon, amely biztosítja az intézmény tanszabadságát. New York állam sikeres tárgyalások során olyan megállapodástervezetet véglegesített Magyarországgal, amely lehetővé tenné, hogy a CEU megőrizze amerikai akkreditációját. A CEU teljes mértékben megfelel a magyar kormányzat által meghatározott feltételeknek.

A CEU oktatási programokat indított partnerintézményével, a Bard College-dzsal. A megállapodástervezet értelmében a magyar hatóságok megvizsgálták ezeket a programokat, New York Állam Oktatási Hivatala pedig megerősítette a magyar hatóságok részére, hogy a CEU New York államban végzett oktatási tevékenysége tökéletesen megfelel a megállapodástervezet feltételeinek. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy

nem fogják aláírni a New York állammal kötendő megállapodást.”

Minden erőfeszítés, amely megoldást keresett arra, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó intézményként Budapesten működhessen, meghiúsult, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az amerikai nagykövet sem volt elég

„A CEU-t örömmel fogadja mind Bécs városa, mind Ausztria kormánya. Ezért őszintén hálásak vagyunk” – mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke. „Örömmel várjuk, hogy a világ több mint 90 országából érkező diákunknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy egy másik jelentős közép-európai fővárosban tanulhassanak.”

„A költözés azt is jelenti, hogy visszatérünk a CEU eredeti, több kampuszt is magába foglaló tervéhez”, mondta Botstein, aki azóta vesz részt az intézmény életében, amióta az egyetem ötlete felmerült 1990-ben. A CEU Kuratóriuma és Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora nagyra becsüli az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein erőfeszítéseit.

„Hálásak vagyunk Cornstein nagykövetnek a CEU védelmében tett kivételes erőfeszítéseiért. Köszönettel tartozunk az Egyesült Államok Külügyminisztériumának, az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam Kormányzói Irodájának, és New York Állam Oktatási Hivatalának az érdekünkben tett erőfeszítéseikért”, ugyanakkor Ignatieff később kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kérte az amerikai kormány segítségét, és az amerikai kormány sem kereste őt.

A 2019-20-as tanév elsőéves hallgatói Bécsben kezdik meg tanulmányaikat, és ott kapják meg amerikai akkreditációjú diplomájukat. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat.

Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.

Folytatódik a menekült-képzés

Az Index még a bejelentés előtt azt írta, David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását. Az esetleges költözés költségeit amerikai forrásokból fedezik, nem a CEU meglévő vagyonából. A ma bejelentett döntések az egyetem kuratóriumának vasárnapi döntésén születtek.

A hvg.hu szintén a sajtótájékoztató előtt azt írta, bejelentették azt is, januártól folytatódik a menekülteknek szóló képzés, amit augusztusban fújtak le hirtelen, a bevándorlási különadó miatt. De a jogászok találnak módot a képzés folytatására. Alapvetően a kutatás marad Budapesten – bár itt különbséget tettek az akadémiai tevékenységben, ami inkább költözik –, ahogy a könyvtár is.

Még az egyetem bejelentése előtt meghirdették Facebookon CEU melletti tüntetéseiket a Momentum Mozgalom és az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő. Mindkét demonstráció a CEU Nádor utcai épületéhez szervezik, a Momentumos pénteken este 18 órától 20 óráig tart. Az LMP-jé pedig november 7-én, szintén este hattól este nyolcig.

A kormány húzza az időt

Az egyetem hosszabb távú magyarországi működése jó ideje bizonytalan, miután a parlament 2017 áprilisban úgy döntött, külföldi egyetem akkor folytathat Magyarországon oktatási tevékenységet, ha a működéséről kormányközi megállapodás született és a székhelye szerinti országban is ténylegesen felsőoktatási képzést folytat.

A CEU szerint megfelelnek az új követelményeknek, miután megállapodást kötött a New York-ban működő Bard’s College-dzsal tavaly ősszel. A kormány azonban máig nem hozott döntést az egyetem ügyében, vagyis nem írta alá az intézmény jövő évi működéséhez szükséges megegyezést New York állammal. Az egyetem illetékesei korábban többször is arról beszéltek, ha nyár végéig nem rendeződik az ügyük, a bizonytalanság miatt nem tudnak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A CEU ügyével kapcsolatban Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti Kormányinfón megjegyezte: “a CEU oldaláról érkező fenyegetéseket és ajánlatokat Soros György politikai blöffjének tekintjük”, a kormány a kérdésről ezen túlmenően nem tárgyalt. Kérdésre válaszolva jelezte:

a CEU további működésének feltételei a kormány napirendjén nem szerepelt,

semmilyen döntés nem született, de majd januártól az Oktatási Hivatal vizsgálhatja.

Brüsszelben is téma a CEU

A Sciens Businnesnek Michael Ignatieff, a CEU rektora korábban arról beszélt, hogy hiába próbált lobbizni Brüsszelben az egyetem ügyében, nem tudta elérni, hogy ott átérezzék a CEU helyzetét. „Ha december közepéig nem születik megállapodás a CEU-ról, akkor januárban nem tud az intézmény új diákokat fogadni”, tette hozzá a rektor.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 18-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Manfred Weber néppárti frakcióvezető – akinek csúcsjelöltségét a jövő májusi európai parlamenti választáson Orbán Viktor is támogatja – többször kifejtette aggályait a CEU ellenes kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. Az Európai Parlament szeptemberi strasbourgi ülésén például nyilvánosan elmondta, hogy azért támogatta a Sargentini-jelentést, mivel jelét sem látta, hogy Orbán Viktor megváltoztatná a véleményét többek között a CEU ellen irányuló felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.

Borítókép fotó: Csóti Rebeka